Op het Haagse bedrijventerrein ZKD is een pilot gestart waarin mkb-ondernemingen door mbo-studenten worden geholpen bij het beveiligen van hun bedrijven tegen cybercriminaliteit. Cybersecurity-talent kan hier zijn vaardigheden in de praktijk ontwikkelen en het bedrijfsleven krijgt laagdrempelig inzicht in de mogelijkheden om de risico’s van cybercrime te verkleinen. ‘Cyberwerf’ is een samenwerking van bedrijventerrein ZKD, ROC Mondriaan, The Hague Security Delta, Kenniscentrum Integrale Veiligheid en Economic Board The Hague. Voor de jury van de Computable Awards 2019 reden om dit project te nomineren in de categorie ICT-project van het Jaar in het MKB.
De snelheid van digitalisering en de toename van cyberaanvallen leiden tot een groeiende urgentie om de risico’s van cybercriminaliteit in te dammen. Vooral bij kleine en middelgrote bedrijven is er vaak geen geld, ict-capaciteit, dan wel een lage prioriteit als het gaat om de digitale veiligheid van het bedrijf. Hierdoor zijn deze bedrijven extra gevoelig voor cybercriminaliteit waardoor zelfs het voortbestaan van de onderneming in gevaar kan komen. Bij allerlei bedrijven, instellingen, Gemeenten, is een toegenomen behoefte ontstaan om de cybercriminaliteit een halt toe te roepen.
In de regio Den Haag zijn allerlei samenwerkingsverbanden in het tegengaan van cybercriminaliteit bij elkaar gekomen wat tot een gemeenschappelijke aanpak heeft geleid. Dit heeft geleid tot de oprichting van de Cyberwerf op het Haagse Bedrijventerrein ZKD. De mbo studenten van het ROC Mondriaan voeren een cybersecurity scan/check uit in nauwe samenwerking met de medewerkers. Met cyberprofessionals uit het samenwerkingsverband bespreken de studenten de uitkomsten van de cyberscan. Gezamenlijk worden plannen gemaakt welke taken en oplossingen door de studenten dan wel professionele cyberexperts zullen worden geïmplementeerd. Mede hierdoor is de Cyberwerf, met de focus volledig op het mkb, onderscheidend ten aanzien van andere initiatieven in Nederland.
Juryoordeel
Dit is volgens de jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in het mkb een win/win voor alle partijen. Een mkb-organisatie is beter opgewassen tegen de gevaren van buiten en er wordt niet begonnen met dure consultants. Jonge studenten met affiniteit voor cybersecurity krijgen een zeer pragmatische opleiding in de werkelijkheid van een bedrijf en worden begeleid door ervaren vakmensen. Door de uitkomsten van de cybersecurityscan komen ook gespecialiseerde bedrijven aan bod die samen met de mbo’ers de oplossingen bij de mkb-klant implementeren. Na de studie aan het mbo komen er mensen met een goede opleiding die aansluit op de groeiende behoefte in de arbeidsmarkt beschikbaar t. Er zullen minder afgestudeerden een beroep doen op de sociale voorzieningen tijdens het zoeken naar een baan die past bij hun opleiding. De jury was unaniem in zijn oordeel dat dit project zijn nominatie meer dan verdiende. Tevens wordt de hoop uitgesproken dat ook andere regio’s een dergelijk initiatief gaan opzetten.