Ict-vaktitel Computable heeft vijf ict-projecten in het mkb genomineerd voor de Computable Awards 2019. Het gaat om projecten onder bij andere Asics, Bedrijventerrein ZKD, Taxapi, Medians en DVNutrition. De winnaar maken we bekend tijdens een spectaculaire show op 29 oktober.
De vijf genomineerde projecten zijn 24 april al vastgesteld door een vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Gert-Jo van der Heijden, ict-manager bij Canon Nederland, Huub Hillege, zelfstandig principal database consultant, Leendert Hinds, projectmanager bij Tata Steel, Guido de Nobel, interim manager bij Timantti en Stan van Wingerden, machine learning researcher bij BrainCreators.
Computable ontving in deze categorie in totaal 21 voordrachten. De vijf genomineerde projecten in de categorie ICT-project van het Jaar in het MKB zijn:
- Business en it sportief transformeren met de BusinessITScan (Asics en IT’s Teamwork) – Lees het juryrapport
- Cyberwerf (Bedrijventerrein ZKD, ROC Mondriaan, The Hague Security Delta, Kenniscentrum Integrale Veiligheid (Security Field Lab) en Economic Board The Hague) – Lees het juryrapport
- Modern vastgoed taxeren (Taxapi en Label305) – Lees het juryrapport
- Online proefpersonen vinden (Medians en RedKiwi) – Lees het juryrapport
- Voorspelbaar met digital twin (DVNutrition en Vinci-Energies-onderdelen Actemium, Axians en Bostec) – Lees het juryrapport
Jureringstraject
Een groep van in totaal vijftien Computable-experts heeft de 21 voordrachten in de categorie ICT-project van het Jaar in het MKB digitaal beoordeeld. Op basis van hun cijfers is de top tien uitgenodigd voor het juryberaad van afgelopen 24 april. Het juryteam stond onder toezicht van de algemene jury van de Computable Awards 2019 met daarin Jeroen Aris, Bart van der Mark, Reza Sarshar, Marjolein Schuurhuis en Fred Streefland.
Bij het juryberaad waren naast juryvoorzitter Gert-Jo van der Heijden nog vier competenties vertegenwoordigd. Huub Hillege lette specifiek op de technische aspecten, Leendert Hinds nam het projectmanagement in ogenschouw, Guido de Nobel keek naar de bedrijfskundige aspecten en Stan van Wingerden focuste zich vooral op het opdrachtgeverschap.
Tijdens het juryberaad kregen de kandidaten van ieder jurylid een gemiddeld eindcijfer. Dit eindcijfer werd bepaald doordat ieder jurylid een cijfer gaf voor de complexiteit en/of risico’s in het project, de toegevoegde waarde voor de interne of externe klant, de originaliteit en/of innovatieve kracht en de rol van de interne en/of externe leverancier(s). De gemiddelden van de juryleden gezamenlijk bepaalden uiteindelijk welke vijf projecten werden genomineerd.
Reacties op juryberaad
De juryleden waren wisselend over de presentaties die op 24 april voorbijkwamen. Stan van Wingerden viel het op dat alle presentaties goed waren aangepast aan hun publiek. ‘Bij een jury die bekend is met ict is de opzet en de context belangrijker dan de ict-details: als de jury vragen heeft over de ict-details, stellen ze die wel. Dit voelden alle presentatoren goed aan.’ Juryvoorzitter Gert-Jo van der Heijden was vooral te spreken over de trots waarmee de kanshebbers het verhaal over de bühne wisten te brengen. Leendert Hinds tot slot vond de presentaties over het algemeen niet sterk en had graag aanvullende onderbouwing gezien in de vorm van (Powerpoint-)presentaties. Dit laatste is overigens volgens het reglement van de Computable Awards niet toegestaan. Van Wingerden is het overigens niet eens met Hinds. ‘Over het algemeen was de kwaliteit goed. De projecten waren solide en leverden vaak een goed resultaat op.’
Van der Heijden zag grote verschillen tussen de kandidaten. ‘Sommige projecten zijn pas kort geleden gestart en verkeren in de initiatieffase en andere hebben al concrete, meetbare resultaten.’ Hinds deelt die mening meer. ‘Er waren veel projecten die eigenlijk geen projecten waren, maar meer een proof of concept. Veel projecten waren niet af, dus waren ze niet eenvoudig te beoordelen.’ Hij kwam dan ook te veel reclame en holle woorden tegen. ‘ Het ging weinig concreet over wat, wie, wanneer hoe en het resultaat. Het zou beter zijn als de STARR-methode zou worden toegepast.’
Van der Heijden miste uiteindelijk niets onder de kandidaten. ‘Ik vond het gaaf om te zien met welke passie mensen deze nominaties presenteren. Hinds miste passie en structuur en Van Wingerden miste vooral projecten waarvan de impact gemeten was. ‘Het eindigde vaak bij de aflevering en soms moest zelfs die nog komen. Daarnaast was het lastig opdrachtgeverschap te beoordelen omdat er vrijwel geen opdrachtgevers aanwezig waren om vragen aan te stellen.’
Hinds stelt daarom voor om vanaf volgend jaar alleen echt afgeronde projecten te laten aanmelden. ‘De criteria kunnen scherper. Laat zien welk probleem met het project wordt opgelost. Maak dit duidelijk SMART en toon de toegevoegde waarde van het project aan.’ Van Wingerden had tot slot het idee dat ict voor veel van de projecten eerder een aftert hought was, dan dat het de kern van de business was. ‘Wat ik graag zou willen zien, is mkb waarbij de ict-projecten echt data-centric zijn: dat is wat mij betreft écht transformatief.’
Afgevallen projecten
Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Van de volgende vijf deelnemende ict-projecten in het MKB nemen we afscheid:
- 100% bezorging (Actief Media, FRL en Santibri-Axender)
- Blockstart (Brightlands Smart Services Campus, Windesheim University of Applied Sciences, East Netherlands Development Company, ChainPoint en Interreg Noord-West-Europa)
- Onderling delen productiedata (Greenport West Holland, Wageningen University en Research en 5 Europese tuinbouwregio’s)
- Smart Agrihubs-project (Wageningen University en Research en de Europese landbouw- en voedingssector (140 digitale innovatiehubs en 2000 competentiecenters))
- Verbeteren fieldserviceprocessen (MS Schippers, Experis Ciber en SAP)
Stemmen
Op 4 juli start voor de markt het stemproces voor de Computable Awards 2019. Publieksstemming bepaalt voor vijftig procent de winnaar. Ook buigen de betrokken juryleden zich over de genomineerden per categorie, een gemiddeld oordeel dat ook voor de helft de winnaar bepaalt.
Op 29 oktober worden per categorie de winnaars aangewezen. De komende tijd zullen gedoseerd ook andere genomineerden bekend worden gemaakt.