Zakelijke e-waste is een typisch onderwerp waarvan veel ondernemers weten dat ze er iets mee moeten, maar dat te weinig aandacht krijgt. Begrijpelijk, want het kan een lastige kwestie zijn. Daarom hierbij vijf tips die direct voordeel opleveren voor het milieu én je bedrijf.
Allereerst: wat is e-waste? E-waste is elektronisch afval. Op zakelijk vlak hebben we het dan vaak over defecte apparaten, of hardware die niet meer gebruikt wordt. Deze bevatten veel materialen en stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.
Maar daarnaast gooi je met die hardware vaak ook nog behoorlijk wat waarde weg, wat natuurlijk zonde is. Hoe kan dat slimmer?
1. Kijk eens naar refurbished hardware
Zijn er apparaten aan vervanging toe? Bekijk dan eerst eens welke mogelijkheden je hebt op het gebied van refurbished hardware. Voor veel werkzaamheden is het namelijk niet nodig de allernieuwste (en vaak ook duurste) apparatuur te hebben.
Refurbished hardware is zorgvuldig schoongemaakt, waarbij uiteraard ook alle data veilig is verwijderd. Specifieke onderdelen worden indien nodig gerepareerd, vervangen of krijgen een upgrade. Zo kan de hardware prima een tweede leven leiden op het kantoor.
2. Geef je hardware een upgrade
Ontwikkelingen binnen het bedrijf kunnen nieuwe eisen stellen aan de hardware die je gebruikt. Alle apparatuur vervangen is een optie, maar ook een dure. Vaak kunnen specifieke onderdelen namelijk prima geüpgraded worden.
Dat scheelt flink in de kosten, maar voorkomt bovendien dat er gelijk weer oude hardware afgevoerd moet worden. Dubbel voordeel.
3. Koop duurzaam in
Soms is het natuurlijk gewoon nodig om nieuwe hardware te kopen. Wees in dat geval kritisch en weeg goed af hoe duurzaam je aankoop is. Ga je bijvoorbeeld voor een wat ouder model dat in de aanbieding is? Dan is de kans groot dat je deze binnen korte tijd weer moet vervangen.
Kijk daarom goed naar de verwachte levensduur van een apparaat binnen jouw bedrijf. Dat betekent soms een hogere aanschafprijs. Maar op de lange termijn is het vaak toch de voordeligste keuze.
4. Doneer oude hardware aan een goed doel
Is er hardware binnen de organisatie die echt niet meer is in te zetten? Dan kun je er alsnog voor zorgen dat de restwaarde van die apparatuur op een goede plek terechtkomt.
Je kunt namelijk oude hardware doneren aan een goed doel. De hardware wordt bij je opgehaald en aanwezige data honderd procent veilig verwijderd. De restwaarde van die apparatuur wordt vervolgens gedoneerd aan een goed doel naar keuze.
5. Laat oude hardware verantwoord afvoeren
Als de vorige tips geen optie zijn, blijft er nog één mogelijkheid over: de oude hardware laten afvoeren. Let erop dat dit op een verantwoorde en veilige wijze gebeurt, dan is de impact van je zakelijke e-waste het kleinst.
De apparatuur moet bijvoorbeeld zorgvuldig gedemonteerd worden. Bepaalde onderdelen kunnen dan hergebruikt worden bij reparaties. Andere overige materialen worden gescheiden, zodat deze zijn te recyclen. Ook moet alle data verwijderd worden om datalekken te voorkomen.
Ziehier. Zakelijke e-waste hoeft helemaal geen ingewikkelde kwestie te zijn. Het is juist een fantastische kans om op meerdere vlakken meerwaarde te leveren. Voor het milieu, maar ook nog eens voor je eigen bedrijf.
Jan-Dirk,
Eurostat houdt statistieken bij over WEEE (Waste Electrical & Electronic Equipment) recycling en daaruit blijkt dat het bedrijfsleven achter loopt op de consumenten. Cijfers zijn niet erg up-to-date en het kan dat uitkomsten verkeerd gecategoriseerd zijn maar ik denk dat de trend wel klopt. Milieu staat bij veel bedrijven nog altijd aan de kosten kant van de balans en het afvoeren van e-waste moet zo goedkoop mogelijk.
De inzet van refurbished verandert niks aan de vervangingscyclus als je daarmee een oud product vervangt welke afgevoerd moet worden. De restwaarde van een 7 tot 10 jaar oude laptop of PC is 0 in het economische verkeer en technisch zitten er vaak een heleboel beperkingen aan de herinzet van sterk verouderde IT middelen. Je verhaal wordt hierdoor een beetje als jaarlijkse verhuizingen van zolderopruimingen met de vrijmarkt op koningsdag.
Je advies betreffende een duurzame inkoop en een hogere aanschafprijs voor het meest recente model spreekt dus je hele verhaal over refurbished tegen. En kijkend naar de arbeidskosten van de vervanging van een werkplek is refurbished dan ook veel duurder als de schaal groter wordt. Het is dus geen ‘one size, fits all’ concept maar biedt desondanks wel mogelijkheden hoewel ik er geen wonderen voor het milieu mee verwacht.
Meest eenvoudige circulaire economie zit in de lange termijn support contracten omdat je daarmee voorraad aan reserveonderdelen met de componenten van afgevoerde producten aan kunt vullen. Dit concept van kannabalisering zorgt ervoor dat allerlei legacy oplossingen blijven draaien, deze staan uit het zicht in de datacentra maar maken 90% van de IT uit.
Aanvullend, opletten wat je koopt. Ook merkartikelen voeren vaak onderdelen die niet standaard zijn. Een standaard (pc)voeding is eenvoudig te vervangen. Koop je een merkapparaat met een voeding die alleen die leverancier voert, dan is een reparatie vaak erg onaantrekkelijk.
Ik adviseer mijn klanten alleen hardware te kopen die uit standaardcomponenten bestaat, die zijn eenvoudig en snel te repareren.