Het kabinet maakt zich zorgen over de marktpositie van digitale platformen zoals Apple, Facebook en Google. Er is een gebrek aan concurrentie, de markttoegang voor kleinere en startende ondernemers wordt beperkt en bovendien hebben consumenten en ondernemers te weinig keuzevrijheid. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) pleit daarom voor drie maatregelen om de overheersende partijen te beteugelen.
Keijzer wil doelgerichter kunnen ingrijpen wanneer digitale platformen kleinere spelers willen opkopen. Dit om de dominantie van deze spelers terug te brengen, de kleinere spelers een kans te geven en bovenal om de digitale economie te stimuleren.
Keizer heeft hiervoor drie maatregelen opgesteld, die zijn uitgewerkt in een beleidsbrief aan de Tweede Kamer. Ten eerste wil ze de toezichthouder bevoegdheid geven om online de marktdominantie sneller aan te kunnen pakken. ‘Er kunnen dan bijvoorbeeld verplichtingen worden opgelegd om meer data te delen met andere bedrijven of een platform is te dwingen te stoppen met het manipuleren van zoekresultaten.’
Daarnaast wil ze de rol van data meenemen bij het beoordelen van concurrentievraagstukken. In haar brief stelt ze voor om richtsnoeren, waarin de toepassing van mededingingsregels is vastgelegd, aan te passen. Bijvoorbeeld door ook de rol van data mee te wegen bij het beoordelen van concurrentievraagstukken bij platforms.
Tot slot is er nu een meldplicht wanneer er bij een overname een bepaalde transactiewaarde wordt overschreden (fusiedrempel). Dit is beperkt tot de omzet van de organisaties; Keijzer ziet graag dat hier extra criteria aan worden toegevoegd, zoals de transactiewaarde.
Europa
Aangezien genoemde digitale platformen in heel Europa actief zijn, wil Keijzer dat deze maatregelen niet beperkt worden tot nationaal niveau. Door deze op Europees niveau in te voeren, is een effectieve aanpak te garanderen. Ook voorkomt dit dat een platform in de ene lidstaat aan strengere regels gebonden is dan in een andere lidstaat. De staatssecretaris is hierover al in gesprek met andere lidstaten en bepleit deze aanpassingen eveneens in Brussel.
In alle berichten die ik hierover lees, staan alleen Apple, Facebook en Google.
Maar is Microsoft niet een veel groter gevaar?
Zou het niet wenselijk zijn, om een keuze te hebben in besturingssystemen?
Zolang Windows communiceert met Joost-mag-weten-wie, zonder dat duidelijk is wat er gecommuniceerd wordt en waarom, kloppen daar m.i. een aantal dingen niet.