De Sint Maartenskliniek in Nijmegen, een ziekenhuis gespecialiseerd in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging, krijgt een patiëntenportaal. In dit portaal kunnen betrokkenen (een gedeelte) van het elektronisch patiëntendossier inzien. Hiermee wil de kliniek aansluiten bij de moderne beleving rond publieksgerichte informatie-uitwisseling. Het project Data- en integratielaag is genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg.
Een randvoorwaarde bij een succesvol patiëntenportaal is een onafhankelijke regie op de gegevens die worden uitgewisseld tussen de kliniek en de patiënten, behandelaars en andere betrokkenen binnen en buiten de zorginstelling. Omdat in het portaal privacygevoelige informatie beschikbaar is, is het bovendien belangrijk dat deze informatie goed beschermd is. De AVG stelt immers strikte eisen aan het verzamelen, opslaan en delen van data. Het succes van het programma wordt uiteindelijk bepaald door de tevredenheid van de eindgebruikers van de nieuwe functionaliteit die met behulp van nieuwe applicaties wordt ontwikkeld. Die nieuwe applicaties worden via een api gekoppeld aan de data- en integratielaag.
Om op een veilige en moderne manier zorgdata uit te wisselen, richt it-dienstverlener Itzos voor dit nieuwe portaal een data- en integratielaag in op basis van het Information Exchange-platform van de Amerikaanse softwareleverancier Intersystems. Via een robuuste service bus (Health Connect) wordt deze oplossing volgens de gangbare standaarden (FHIR, HL7, etc.) met elk denkbaar systeem gekoppeld, zoals een elektronisch patiënten- en cliëntensysteem, laboratoriumsoftware, medicatietoepassingen, planningsoftware en huisarts- en apotheekinformatiesystemen.
Bij het ontwikkelen van die nieuwe functionaliteit wordt samengewerkt met Salesforce, Deloitte, Brightfish en Go Clinic. Deloitte heeft inmiddels het crm-systeem Salesforce Service Cloud voor het centrale contactcenter en de planorganisatie ontwikkeld, waardoor op gestructureerde wijze behandelplannen voor revalidatie patiënten worden voorgeschreven. Via Salesforce Community Cloud wordt ‘Mijn Sint Maartenskliniek’ zodanig ontwikkeld dat op interactieve wijze communicatie met patiënten gerealiseerd wordt waarbij het voor de patiënt helder is waar hij/zij zich in het behandelproces bevindt. Parallel wordt Salesforce Health Cloud ontwikkeld om zorgverleners onder andere een 360-graden-view op de patiënt data te kunnen aanbieden.
Met Brightfish wordt een app geïmplementeerd waarmee mobiel werken met behulp van iPads in het nieuwe revalidatiecentrum gerealiseerd wordt. Daarnaast wordt meet startup GoClinic samengewerkt bij specifieke behandelpaden patiënten op maat gepersonaliseerd digitaal te kunnen gaan ondersteunen.
Juryoordeel
Met dit innovatieve project verdiende de Sint Maartenskliniek in Nijmegen een nominatie voor de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg. Het combineren van data uit de verschillende systemen in de kliniek, om zo meer inzicht te krijgen in het complete dossier, is een enorme uitdaging met complexe risico’s. Het patiëntenportaal, met daarin de gecombineerde data, kan de patiënt maar ook de zorgverlener meer inzicht geven. De jury is dan ook van mening dat een dergelijk portaal een waardevolle toevoeging op de huidige systemen kan zijn. De gecombineerde data kan daarnaast in de toekomst worden ingezet om door middel van rapportages trends te kunnen ontdekken. Mede door deze toekomstige toepassingen oordeelt de jury van de Computable Awards 2019 dat dit project zonder twijfel een plaats in de top vijf verdient.