Kubernetes, het orkestratie-platform voor de uitrol van in containers verpakte applicaties, begint mainstream te worden. Vijf jaar nadat Google de toolkit voor het beheer van workloads vrijgaf aan de opensourcegemeenschap, is Kubernetes de gevierde jongen geworden. Niets lijkt de opmars ervan te stuiten, vooral omdat de ontwikkelaars dit systeem in de armen hebben gesloten.
Dit blijkt aan de vooravond van de conferentie KubeCon/CloudNativeCon die morgen in Barcelona van start gaat. Ruim zevenduizend techies van opensourcegemeenschappen uit de hele wereld komen naar de Catalaanse hoofdstad. Dat is bijna evenveel als het aantal dat eind november eenzelfde soort evenement in Seattle bezocht. Europa loopt dus in de pas met Amerika. Volgens de organisator, de Cloud Native Computing Foundation (CNCF), spreekt dat alleen al boekdelen over de belofte en het potentieel van Kubernetes.
De CNCF constateert dat Kubernet breed leeft in het bedrijfsleven. Vorig jaar sloten zich 195 bedrijven bij deze organisatie aan, een stijging met honderddertig procent. Bijna elke grote publieke cloudprovider is er lid van.
Fortune 100
Niet alleen ontwikkelaars maar ook het topmanagers tonen interesse. Volgens Google vroegen ceo’s tot voor kort zelden naar Kubernetes. Maar dit is veranderd, zo blijkt uit een recente Google Cloud Blog. ‘De laatste tijd beseffen veel directeuren dat Kubernet de manier waarop ondernemingen applicaties bouwen en draaien, diepgaand kan veranderen. Het is dan ook geen verrassing dat 54 procent van de Fortune 100-ondernemingen Kubernetes op de een of andere manier gebruiken’, aldus de blog.
De CNCF concludeert dat de toekomst is aan ‘cloud native’. Platforms zoals Kubernetes helpen organisaties met hun transformatie naar een model waarbij applicaties als microservices worden uitgerold. Dit gebeurt op een opensourcesoftwarestack.
Overigens is Kubernetes niet het enige systeem voor het uitrollen van containers. Dit kan ook met Docker Swarm en Mesosphere. Maar veel ontwikkelaars vinden Kubernetes makkelijker te configureren. Ook zou dit platform volwassener en functioneel rijker zijn dan Docker Swarm.
Grote spelers
Kubernetes is derhalve de snelste groeier. Het domineert de markt voor microservices. Belangrijk is dat ook grote spelers als Red Hat/IBM, VMware, SAP, Oracle, Huawei, Concur en Rackspace zich achter Kubernetes hebben geschaard. Huawei ziet Kubernetes zelfs de defacto standaard worden in het Cloud 2.0-tijdperk. Na Google draagt Red Hat het meeste bij aan Kubernetes, op afstand gevolgd door VMware.
Red Hats open cloud-applicatieplatform OpenShift is helemaal richting Kubernetes gedreven. Onlangs werd de vierde editie van deze paas-dienst geïntroduceerd waarbij Kubernetes sterk op de voorgrond staat. Red Hat heeft de nodige aanpassingen gedaan om bedrijven te helpen beter om te gaan met de containerorkestratie. Want zeker in productieomgevingen is die orkestratie complex.
Wat Kubernetes verder vleugels geeft, is de steun van de drie grootmachten op gebied van cloud computing. Google, Microsoft en Amazon hebben integratiemodules beschikbaar in hun commerciële cloudplatforms. Het duurde even voordat Amazon zich achter Kubernetes schaarde, maar uiteindelijk ging de cloud-gigant overstag. Amazon wilde niet de ontwikkelaarswereld met zijn groeiende schare Kubernetes-fans van zich vervreemden. Ook kleinere cloud-aanbieders zijn op de Kubernetes-trein gesprongen.
Steeds meer providers bieden Kubernetes als een kant-en-klaar systeem uit de cloud aan. Sterk in de lift zit ‘managed Kubernetes’. Een externe partij neemt dan het beheer van Kubernetes-clusters over. Er is ook een tussenweg. Bij het gebruik van een Kubernetes-Scheduler of Installer behoudt de afnemer meer verantwoordelijkheid. Het beheer van clusters wordt daarbij grotendeels geautomatiseerd.