Zorgorganisatie Interzorg is overgestapt op het medicatieveiligheidssysteem van MedEye. De ziekenhuisapotheek van het Wilhelmina Ziekenhuis (WZA) in Assen begeleidde deze implementatie. Medewerkers van Interzorg zijn nu in staat om bij het verstrekken van de medicatie elektronisch te verifiëren of de medicatie correct en nog actueel is. Met het project ‘Geautomatiseerde digitale medicatie, verificatie en registratie’ zijn Interzorg, MedEye en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg.
Driemaal daags één tabletje. We krijgen allemaal wel eens medicijnen voorgeschreven. Maar wat als het niet één type tablet is, maar verschillende tabletten die allemaal volgens een eigen schema ingenomen moeten worden? En wat als je zelf niet meer in staat bent om je eigen medicijnen in te nemen? En afhankelijk bent van de hulp van anderen? Zorgmedewerkers verstrekken dagelijks aan duizenden patiënten medicijnen. Daarbij is het van groot belang dat elke patiënt de juiste medicatie en de juiste dosis krijgt op het juiste tijdstip.
In samenwerking met het WZA en MedEye stelt Interzorg, op een uitermate innovatieve wijze, zijn medewerkers in staat om bij het verstrekken van de medicatie elektronisch te verifiëren of de medicatie correct en nog actueel is. Via de scanner van MedEye wordt elke tablet herkend en vergeleken met het actuele voorschrift. Hiervoor is een ‘closed loop’ gecreëerd met het Elektronisch Voorschrijfsysteem (EVS) en de GDS-machine. Deze laatste zorgt voor de medicatiezakjes. Door deze closed loop wordt gegarandeerd dat de cliënt altijd de juiste en actuele medicatie krijgt. Zowel voor de cliënt, zijn naasten als de zorgmedewerker is dat een geruststellende en potentieel levensreddende gedachte.
Juryoordeel
De geautomatiseerde digitale medicatie is een innovatie die direct tot een betere medische zorg leidt door de afname van medicatiefouten. De jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg sprak het aan dat Interzorg daarbij het gehele proces in ogenschouw nam. Juist de koppeling van de MedEye-medicatiescanner met het EVS en de GDS staan garant voor een efficiënt proces zonder fouten.
Het belang van de geautomatiseerde digitale medicatie blijkt uit de vele kleine en soms grotere ongelukken die jaarlijks voorkomen door het verstrekken van de verkeerde medicatie. De geautomatiseerde digitale medicatie is nu succesvol bij Interzorg, maar kan ook makkelijk bij andere zorginstanties geïmplementeerd worden. Dát in combinatie met het belang maakten het voor de jury een makkelijke keuze om dit project te nomineren voor de Computable Award 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg.