Epd-leveranciers moeten de medische gegevens van hun patiënten ook voor zorgverleners die ict-systemen van concurrenten gebruiken, beschikbaar maken. Hierdoor kunnen zorgverleners onderling medische data – met toestemming van de patiënt – makkelijker en veiliger delen. Dit draagt bij aan een verdere digitalisering in de Nederlandse gezondheidszorg. Daarvoor pleiten de ondertekenaars van het manifest ‘Samen Vooruit’.
De aanleiding voor het manifest is dat leveranciers van elektronische patiëntdossiers (epd’s) onderling kunnen en willen delen. Dat is nodig omdat diverse zorginstellingen geen totaalbeeld van hun patiënt of cliënt hebben omdat zij geen toegang krijgen tot de data van andere zorgaanbieders die in ict-systemen van concurrerende leveranciers zijn opgeslagen.
Bovendien kan die betere data-uitwisseling door een koppeling tussen de ict-leveranciers van economisch belang voor zijn Nederland, menen de initiatiefnemers van het manifest. ‘Ons zorgstelsel staat internationaal hoog aangeschreven, maar op het gebied van digitale transformatie lopen we niet meer voorop. En dit terwijl het juist van economisch belang is dat onze zorgoplossingen ook in het buitenland worden verkocht en gebruikt.’
Drie principes
Het manifest pleit voor drie principes. Ten eerste moeten er open standaarden binnen een open systeem voor de infrastructuren in de zorg komen, zodat zorgverleners toegang krijgen tot patiëntdata uit diverse ict-systemen. Ten tweede moeten patiënten zeggenschap en gratis toegang hebben over hun eigen gegevens. Tot slot pleit het manifest voor veilige identificatie, autorisatie en authenticatie, waarbij eenvoud en gebruikersvriendelijkheid voorop staan.
Het manifest is opgesteld door ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en werd in maart dit jaar overhandigd aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg). De ondertekenaars bestaan uit onder meer (koepels van) zorgaanbieders, zorgverzekeraars, bedrijfsleven en de Patiëntenfederatie.
De initiatiefnemers vertellen dat meer partijen het manifest willen ondertekenen. Daarom volgt binnenkort een nieuwe en langere lijst. Daarnaast werken de partijen samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om vervolg te geven aan het manifest. Zo wil het met alle ict-leveranciers aan tafel om afspraken te maken over onderlinge integraties.
Het zal wel weer een dol dwaas idee van mij zijn, maar waarom zouden we geen Europees uitwisselingsprotocol ontwikkelen? Stel bijvoorbeeld dat een Nederlandse pensionado in een Spaans ziekenhuis terecht komt, dan zou het toch heel handig zijn als men daar ook zijn patiëntendossier kan opvragen? Of als men tot de ontdekking komt dat “vrij verkeer van goederen en diensten” ook op moet gaan voor de zorg, zodat ik mij in een Duits ziekenhuis kan laten behandelen, dan zou het prettig zijn als zij mijn patiëntendossier kunnen opvragen. Op allerlei andere gebieden bestaan ook Europese protocollen, dus waarom niet in de zorg.
Dirk
Het is nogal frappant dat ondernemers – VNO-NCW & MKB Nederland – een manifest opstellen over een onderwerp waar ze volgens de wet (WGBO) niets over te zeggen hebben. En bij mijn weten is ook de patiënt niet de eigenaar van het medische dossier maar de behandelaar en deze heeft de plicht om de toegang tot gegevens te beperken:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/gezondheid/medisch-dossier
Kortom, het is gewoon weer ordinaire lobby van een ondemocratisch clubje wat heel goed weet dat er plannen zijn voor een Europees Medisch Dossier. Dat de oplevering hiervan nog op zich laat wachten door de onderlinge strijd van clubjes zoals VNO-NCW & MKB Nederland maakt duidelijk waarom onze zorg de duurste is in Europa terwijl de kwaliteit ervan alles behalve best is:
https://www.europa-nu.nl/id/vkufltfte0un/europees_elektronisch_medisch_dossier