De Vereniging van Nederlandstalige SAP Gebruikers (VNSG) vindt het licentiemodel van SAP voor indirect gebruik nog steeds te ingewikkeld. SAP kondigde vorige week een adoptieprogramma aan dat meer transparantie en voorspelbaarheid in de overgang naar het nieuwe licentiemodel moet verzorgen. De vereniging vindt dit een goede stap, maar wil nog meer duidelijkheid in de unieke situaties van SAP-gebruikers.
SAP-gebruikersgroepen, waaronder de VNSG, waren jaren lang in gesprek met SAP om een licentiemodel voor indirect gebruik van SAP-applicaties te ontwikkelen. Het gaat om situaties waarin het gebruik van SAP-functionaliteiten via een applicatie- of interface plaatsvinden die niet van SAP zijn. Bijvoorbeeld een webportal dat koppelingen heeft met achterliggende SAP-systemen.
Uiteindelijk werd in 2018 het Indirect Digital Access Pricing Model door SAP geïntroduceerd. SAP-gebruikers wereldwijd vinden dat een goede ontwikkeling, maar hebben behoefte aan meer duidelijkheid over de impact op hun unieke situatie. Hierop zijn twee SAP-gebruikersverenigingen (America’s SAP User Group en Deutschsprachige SAP-Anwendergruppe) en netwerkorganisatie SAP User Group Executive Network (waar de VNSG onderdeel van uitmaakt) met SAP om tafel gegaan.
De partijen willen een verbeterslag maken in het model en de communicatie eromheen. Ze richten hun pijlen op een aantal voorbeeldscenario’s van het licentiemodel en tools om de financiële impact beter te kunnen bepalen. Op basis hiervan konden organisaties een passende oplossing voor hun eigen situatie kiezen.
Adoptieprogramma
Dit resulteerde in het Digital Access Adoption Program, dat vorige week door SAP is aangekondigd. Het adoptieprogramma moet meer transparantie en voorspelbaarheid in de overgang naar het nieuwe licentiemodel bieden. ‘De introductie van het adoptieprogramma is een stap in de goede richting, maar de verenigingen hebben nog steeds verbeterpunten op de agenda staan: nog meer inzicht in de verschillende opties die het model biedt en realiteitsgetrouwe voorbeelden van deze opties’, reageert Hans de Labije, directeur bij de VNSG.
‘We zijn blij om te zien dat SAP de gebruikersfeedback over het nieuwe licentiemodel ter harte neemt’, vervolgt hij. ‘Toch houdt het onze onverminderde aandacht. SAP-gebruikers zijn volop bezig met digitalisering en overwegen de overstap naar S/4Hana te maken. Daarom blijft de VNSG zich inzetten om het model begrijpelijk te maken voor SAP-gebruikers en de impact van de eventuele overstap naar het nieuwe model inzichtelijk te maken. Feedback van onze leden is voor ons de belangrijkste succesindicator.’