Met zijn nieuwe 7 Pro strijkt OnePlus tegen de haren in. Terwijl topsmartphones het lastiger en lastiger hebben om een groot publiek te bereiken, brengt de Chinese fabrikant zijn duurste telefoon ooit uit, van 709 tot 829 euro. Wij konden het toestel een weekje uitproberen.
De afzetcijfers van de smartphonemarkt in het eerste kwartaal van dit jaar liegen er niet om. Volgens marktonderzoeker IDC kromp de totale markt met bijna zeven procent. Een bedrijf springt er positief uit: Huawei, dat zijn afzet met meer dan de helft zag toenemen en nu de tweede grootste fabrikant ter wereld is. Voor de rest is het kommer en kwel.
Marktleider Samsung verscheepte 8,1 procent minder telefoons, Xiaomi moest meer dan tien procent prijsgeven en Apple zelfs ruim dertig procent. Ook Google geeft toe dat zijn Pixel 3 niet bepaald uit de winkels vliegt. Vooral dure apparaten (van zevenhonderd tot een stuk over de duizend euro) lijken het lastig te hebben om kopers te vinden. Waarmee is aangetoond dat de appetijt van consumenten voor peperdure telefoons dan toch niet oneindig is, hoe jammer sommige fabrikanten dat ook mogen vinden.
Net in deze moeilijke markt lanceert het Chinese OnePlus zijn duurste telefoon ooit: de nieuwe 7 Pro. Daarmee zet het bedrijf zijn koers van de laatste paar jaren verder. OnePlus begon ooit als een smartphonefabrikant die topspecificaties (of toch bijna) aanbood voor prijzen die honderden euro’s lager lagen dan de concurrentie. Die strategie legde het bedrijf geen windeieren. Jaar na jaar echter kwamen er telkens een paar tientjes op het prijskaartje bij, waardoor het prijsverschil met concurrenten de laatste jaren lang niet meer zo uitgesproken was.
Verder op de ingeslagen weg
Met de 7 Pro gaat OnePlus verder op de ingeslagen weg. Voor dit model verlangt het bedrijf minstens 709 euro en de prijzen gaan (naargelang het beschikbare werk- en opslaggeheugen) tot 829 euro. OnePlus heeft ook alle technologische toeters en bellen uit de kast gehaald om met een apparaat voor de hoogste marktregionen voor de dag te komen.
‘Met de 7 Pro wilden we zo vrij mogelijk denken over wat er mogelijk was in een smartphone qua specificaties’, zegt communicatiemanager Kayee Lam van OnePlus. ‘Uit gesprekken met onze gebruikers wisten we wat voor hen belangrijk was: gaming, video’s kijken, muziek luisteren en een goede fotocamera. En daar zijn we voor gegaan.’
Wat het meest in het oog springt bij de 7 Pro is het 6,67 inch grote OLED-scherm dat geen enkele notch (inkeping) of cameruitsnede heeft. De selfiecamera zit immers met een motortje in het apparaat verborgen en komt pas tevoorschijn als de gebruiker in de camerasoftware aangeeft dat hij een selfie wil maken of wanneer je het toestel wil ontgrendelen met gezichtsherkenning, wat dat kan ook. Het ding zou probleemloos driehonderdduizend keer kunnen in- en uitklappen. ‘Er is ook een speciale gyroscoop ingebouwd’, zegt Lam. ‘Zodra het toestel een val detecteert schuift de selfiecamera razendsnel terug in het apparaat om valschade te voorkomen.’ Het scherm zelf wordt door Samsung gebouwd en dat is goed nieuws, want de Koreanen leveren zo ongeveer de beste telefoonschermen uit de industrie af. Bovendien is dit een van de eerste mainstream-telefoons met een scherm dat een ‘refresh rate’ van negentig Hertz heeft, waardoor bijvoorbeeld scrollen door een lange lijst foto’s of apps heel vloeiend verloopt. De meeste schermen houden het bij zestig Hertz. Het prachtige scherm is dan ook de grootste troef van deze telefoon.
In het scherm zit ook een vingerafdrukscanner ingebouwd. Die doet z’n werk zeker goed, maar niet zo snel of nauwkeurig als een ‘ouderwetse’ scanner onderaan het scherm of op de rug van de telefoon. De gezichtsherkenning (met de selfiecamera die bliksemsnel je gezicht scant en dan terug in het scherm verdwijnt) werkte zelfs nog sneller, maar is wel wat minder veilig.
Het display ondersteunt ook hdr voor beter kleurweergave (bijvoorbeeld wanneer je Netflix kijkt). Het enige puntje van kritiek is dat het net wat minder hard schijnt dan de concurrentie, wat je bijvoorbeeld wel merkt als je de telefoon buiten in helder zonlicht gebruikt.
Zachte bokeh
Er zitten vier lenzen op de 7 Pro, naast de selfiecamera zijn dat een groothoeklens van 117 graden en een telelens die driemaal optische zoom en tienmaal digitale zoom mogelijk maakt. De hoofdcamera schiet dan weer kiekjes met een 48 megapixelsensor. Met de zogenaamde ‘quad bayer’-techniek worden telkens vier pixels samengenomen om tot een foto van twaalf megapixel te komen, wat scherpere foto’s moet opleveren. Wie absoluut wil, kan ook kiezen om alle 48 megapixels te benutten. Scherpstellen doet deze camera via infrarood, wat de snelheid om tot een scherpe foto te komen moet opkrikken.
Wij waren redelijk gecharmeerd door de camera op de 7 Pro, al laat hij hier en daar wat steekjes vallen. Zijn plaatjes zijn scherp zonder de kleuren overdreven op te pompen. Er is soms misschien zelfs wat te veel artificiële scherpte, maar het blijft meestal wel binnen de perken. Ook de portret-modus werkt prima, met een zachte ‘bokeh’ en erg goede ‘edge’-detectie, zodat bijvoorbeeld haarplukjes niet ongewild mee wazig worden. Foto’s die met de telelens gemaakt worden, halen het qua kwaliteit wel bijlange niet van foto’s die met de hoofdcamera worden geschoten. Over ingezoomde foto’s ligt een soort waas en ook de kleuren worden een stuk valer. Hopelijk kan OnePlus dit nog rechttrekken met een software-update. Na valavond en in penibele lichtomstandigheden heeft de camera het ook duidelijk lastiger. Er komen nog steeds toonbare foto’s tevoorschijn, maar dan moet de OnePlus toch wel de duimen leggen tegen bijvoorbeeld de Huawei P30 Pro.
Onder de motorkap
Onder de motorkap van de 7 Pro tikt een Qualcomm 855-SOC, het huidige topmodel van Qualcomm en die doet zijn werk met brio. Apps openen en sluiten fluks en nergens kwamen we haperingen tegen, ook niet bij het gamen. Dat ons testexemplaar was uitgerust met liefst twaalf gigabyte RAM-geheugen helpt daarbij ook natuurlijk, net zoals dat negentig Hz-scherm. Ook opmerkelijk: de 7 Pro is met vloeistofkoeling uitgerust, wat de processor, zeker bij bijvoorbeeld intense gamesessies, koel moet houden. Volgens Lam kan dit tot twee graden Celsius schelen.
De batterij van deze telefoon is vierduizend Ah groot en voorzien van snellaadtechnologie. De speciale stroomadapter van dertig Watt laadt de batterij in ongeveer twintig halfvol. Die snellader zal ook wel van pas komen, want de 7 Pro was niet meteen de allerzuinigste telefoon die we ooit al in handen hadden. Na een dag gebruik zal hij bij de meeste gebruikers toch het stopcontact in moeten. Het kan wel helpen om bijvoorbeeld de verversingsfrequentie van het scherm terug te zetten op zestig hertz en/of de resolutie van het scherm te verlagen van QHD+ (3.120 x 1.440) naar FHD+ (2.336 x 1.080). Beiden mogelijkheden zijn voorzien in de instellingen.
Draadloos laden behoort helaas niet tot de mogelijkheden. Volgens Lam vindt OnePlus die technologie nog niet snel genoeg om al in te bouwen. Da’s jammer, want snelheid en draadloos laden hoeven eigenlijk niet altijd absoluut samen te gaan. Gewoon je telefoon op de draadloze lader leggen net voor je naar bed gaat, is ook best aangenaam. En dan maakt het helemaal niet uit of hij nu snel laadt of niet.
Een officiële ‘waterdichtheidsrating’ of ‘IP-rating’ heeft de 7 Pro ook niet, al is hij volgens Lam wel gewoon waterdicht. Hem in een zwembad laten vallen, zou dus geen al te kwalijke gevolgen mogen hebben. Dat de officiële rating ontbreekt, is gewoon omdat OnePlus daar ongeveer dertig dollar per telefoon voor moet betalen, zegt de communicatieverantwoordelijke. En dat hadden ze er niet voor over.
Conclusie
Met de 7 Pro zet OnePlus een stevige stap richting de top van de markt. De telefoon is weer een stukje duurder dan de 6T van vorig jaar, al weet de Chinese fabrikant nog wel onder de exorbitante prijzen van bijvoorbeeld de iPhone te blijven. Het grote pluspunt is het uitstekende scherm dat OnePlus in deze telefoon inbouwde en dat met negentig Hz refresh rate is uitgerust. Ook het OxygenOS waarmee deze telefoon is uitgerust (en dat als een schil over Android 9 ligt) kon ons bekoren. Het zit goed en logisch in mekaar en er wordt niet al te veel nutteloze ‘bloatware’ meegeleverd. Aan de camera van de 7 Pro zal niemand zich een bult vallen, al zijn er toch wel concurrenten die het nog wat beter doen. In een notendop: een prima telefoon die zijn top-ambities niet onder stoelen of banken steekt, maar die misschien toch een nét iets te hoog prijskaartje meekreeg.