Het aantal Nederlandse bedrijven dat servers (mainframe, midrange en X86-servers) op de eigen locatie heeft staan, is het afgelopen jaar wederom afgenomen. Had in 2010 94,6 procent van de bedrijven hun servers on-premise, in 2018 daalde dit percentage tot 57,3 procent en dit jaar is het met 45,6 procent nog minder dan de helft van de organisaties.
Dit blijkt uit onderzoek van Smart Profile naar de server-markt. Hiervoor zijn ruim 5.300 Nederlandse organisaties met meer dan vijftig medewerkers ondervraagd.
Gekeken naar de verschillende sectoren, steekt de manufacturing-sector met 64 procent van de organisaties die servers op locatie heeft, met kop en schouders boven de anderen uit. Overheidsinstellingen (dertig procent) en organisaties in de gezondheidszorg (29 procent) hebben het minst vaak servers op eigen terrein staan.
In Nederland blijft het gebruik van high-end servers (mainframes en midrange-servers) teruglopen. Dit jaar gebruikt nog slechts 6,3 procent van de bedrijfsvestigingen high-end serversystemen, lokaal of in een datacenter op een andere locatie. In 2013 lag dit percentage nog op 22,1 procent.
HPE
Een blik op de installed base van X86-servers bij Nederlandse organisaties, leert dat HPE al jaren een leidende positie heeft, trouw gevolgd door de op een na populairste leverancier, Dell EMC. Ten opzichte van vorig jaar leverde HPE iets in, 54,5 procent tegen 56 procent in 2018 en won Dell EMC licht met 30,6 procent tegen 28 procent in 2018. Het aandeel van Cisco op de Nederlandse markt van X86-servers neemt de afgelopen jaren gestaag toe, hoewel het met 5,9 procent nog een bescheiden aandeel heeft in de installed base.
Met 66,4 procent zijn de X86-servers van HPE het vaakst te vinden bij midden- en kleinbedrijven. Multinationals hebben met 45,9 procent de minste HPE X86-servers op locatie.