Hugo de Jonge, minister van VWS, maakt halverwege dit jaar de broncode van de kern van het PGB2.0-systeem openbaar. De minister stelt dat hij niet de bevoegdheid heeft álle broncode publiek te maken, omdat niet alle auteursrechten van de applicaties bij VWS (komen te) liggen, maar bij DSW.
De Jonge deelt dit mee in een Kamerbrief.
‘De delen van de broncode die ik openbaar kan maken, maak ik publiek nadat een aantal aanbevelingen is opgevolgd en diverse toetsen zijn afgerond. Mijn verwachting is dat de broncode in de tweede helft van dit jaar openbaar gemaakt kan worden.
De minister benadrukt dat de broncode wordt geopenbaard ‘met alle rechten voorbehouden’. Dit houdt in dat de broncode niet beschikbaar komt voor hergebruik door derden en niet als opensource aangeboden wordt.
‘Er gelden hiervoor wettelijke belemmeringen voor de overheid. Bovendien is de kern van het PGB2.0-systeem volledig toegesneden op de uitvoering van de PGB en acht ik daarom de herbruikbaarheid van deze broncode voor it-systemen in een andere context laag’, verduidelijkt hij.
Beheer- en betaalportaal
Via de pgb-regeling krijgen langdurig hulpbehoevenden een financiële bijdrage, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen. Doordat de oude processen en systemen te complex en fraudegevoelig waren, worden twee nieuwe systemen gebouwd; een beheer- en een betaalportaal.
De zorgverzekeraars bouwen een beheerportaal. Daarmee kunnen burgers pgb-verzoeken aanvragen en verzekeraars deze toetsen en beheren. Ook gemeenten en zorgkantoren krijgen toegang tot dit Zorgdomein.
Zorgverzekeraar DSW bouwt dit systeem in opdracht van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. De uiteindelijke betalingen vinden plaats via een nieuw systeem dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bouwt. Betalingen geschieden direct aan de verzekeraars en niet via de verzekerde.
Het PGB2.0-systeem is volgens de minister een voorbeeld van een maatwerk-it-systeem dat is samengesteld uit bestaande en zelfontwikkelde applicaties. Daarnaast zijn er nog externe applicaties, applicaties die het PGB2.0-systeem nodig heeft en mee samenwerkt maar die niet tot het PGB2.0-systeem behoren. Zo wordt de DigiD-applicatie gebruikt om budgethouders veilig in te laten loggen. Ook zijn er externe applicaties bij gemeenten en zorgkantoren die samenwerken met het PGB2.0-systeem.
Intellectueel eigendom
Bij het ontwikkelen van het Zorgdomein heeft DSW ook de keuze gemaakt om een aantal applicaties te hergebruiken. Van deze applicaties is een aantal verworven als licentie om te mogen installeren en gebruiken. Daarnaast is een aantal applicaties ontwikkeld door DSW, sommige specifiek voor PGB2.0, anderen waren al eerder door DSW ontwikkeld. Deze laatste applicaties worden ook gebruikt door DSW zelf en andere zorgverzekeraars.
‘Contractueel is bij de overdracht van het Zorgdomein naar VWS afgesproken dat van de door DSW specifiek voor het PGB2.0-systeem ontwikkelde applicaties het intellectueel eigendom overgedragen wordt naar VWS. Van de overige door DSW ontwikkelde applicaties blijft het intellectuele eigendom bij DSW en verstrekt DSW/ZN een onherroepelijk, niet-exclusief, overdraagbaar, eeuwigdurend recht aan VWS om deze applicaties te gebruiken (inclusief het verder ontwikkelen op basis van de overgedragen broncode). Deze licentie maakt het niet mogelijk om de broncode van de applicaties die niet specifiek voor het PGB 2.0 systeem zijn ontwikkeld openbaar te maken’, licht de minister toe. Belangrijkste reden om dus niet de volledige broncode openbaar te kunnen maken, is dat niet alle auteursrechten bij VWS liggen.
Op de site van Rijksoverheid geeft de minister aan welke broncodes van applicaties wel en niet openbaar kunnen worden gemaakt. Hij benadrukt hierbij dat het PGB2.0-systeem constant wordt aangepast en verbeterd en dat dit overzicht dus kan veranderen.
Wat een onduidelijk verhaal. Ik krijg geen beeld van wat de reden is dat we de broncode openbaar moeten stellen. En ik zie ook dat de uitleg niet compleet is. De PGB-vergoedingen die moeten worden uitbetaald lopen niet alleen via een verzekeraar, maar ook rechtstreeks naar de door de budgethouders aangestelde personen en instanties.