Ict-vaktitel Computable heeft vijf ict-projecten in het onderwijs genomineerd voor de Computable Awards 2019. Het gaat om projecten bij onder andere de STC Group, de Vrije Universiteit en Windesheim en de initiatieven Explorit en Hackshield. De winnaar maken we bekend tijdens een spectaculaire show op 29 oktober.
De vijf genomineerde projecten zijn 23 januari al vastgesteld door een vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Fred Streefland, chief security officer voor Noord- en Oost-Europa bij Palo Alto Networks, Leendert Hinds, projectmanager bij Tata Steel, Jac Kloots, teamlead network services bij Surfnet en Niels Lagerweij, sales solution architect bij DXC Technology.
Computable ontving in deze categorie in totaal twintig voordrachten. De vijf genomineerde projecten in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs zijn:
- Click it, explore it, learn! (Explorit en PPMP Digital) – Lees het juryrapport
- Danger Zone VR (Hogeschool Windesheim HBO-ICT en Politieacademie) – Lees het juryrapport
- Digitalisering geeft reality in het onderwijs (STC Group, Wärtsilä, Loodswezen, Havenbedrijf Rotterdam en Axians) – Lees het juryrapport
- HackShield Future Cyber Heroes (SIDN Fonds, Flavour en KraBé Academy) – Lees het juryrapport
- Via digitale portfolio’s werken aan leerdoelen (Vrije Universiteit, 50 scholen en Schoolpoort) – Lees het juryrapport
Jureringstraject
Een groep van in totaal vijftien Computable-experts heeft de twintig voordrachten in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs digitaal beoordeeld. Op basis van hun cijfers is de top tien uitgenodigd voor het juryberaad van afgelopen 23 januari. Het juryteam stond onder leiding van Fred Streefland, die met Jeroen Aris, Bart van der Mark, Reza Sarshar en Marjolein Schuurhuis gezamenlijk de algemene jury van de Computable Awards 2019 vormt.
Bij het juryberaad waren naast de juryvoorzitter nog vier competenties vertegenwoordigd. Leendert Hinds lette specifiek op het projectmanagement, Jac Kloots nam de techniek in ogenschouw en Niels Lagerweij focuste zich vooral op de bedrijfskundige aspecten. Juryvoorzitter Fred Streefland bekeek ook het opdrachtgeverschap nadat een vijfde jurylid zich door ziekte moest afmelden voor het juryberaad.
Tijdens het juryberaad kregen de kandidaten van ieder jurylid een gemiddeld eindcijfer. Dit eindcijfer werd bepaald doordat ieder jurylid een cijfer gaf voor de complexiteit en/of risico’s in het project, de toegevoegde waarde voor de interne of externe klant, de originaliteit en/of innovatieve kracht en de rol van de interne en/of externe leverancier(s). De gemiddelden van de juryleden gezamenlijk bepaalden uiteindelijk welke vijf projecten werden genomineerd.
Reacties op juryberaad
Het viel juryvoorzitter Fred Streefland op dat er een aanzienlijk verschil zat in de kwaliteit van de pitches, waarbij sommige sprekers zich gedegen hadden voorbereid en de volle vier minuten konden benutten, terwijl er ook enkele sprekers al na twee minuten klaar waren met hun presentatie. ‘Twee presentaties hadden toch de moeite genomen in visuele hulptools als posters en foto’s. Mijn takeaway: een goede voorbereiding maakt echt het verschil!’
Jurylid Wouter Jansen was aardig verrast door de diversiteit aan partijen achter de innovaties en hun achtergrond. ‘Zo waren het voor mijn idee voor een deel ‘grote namen’ naast een aantal echte startups. Dit maakt de kwaliteit en kans van slagen direct een stuk groter omdat het breed gedragen wordt. Al met al dus een mooie mix die gemiddeld gezien kwalitatief erg sterk was.’ Jurylid Leendert Hinds focuste zich op het projectmanagement en merkte dat de meeste presentaties gericht waren op de technische uitvoering en er weinig aandacht was voor projectmatig werken. ‘Ik miste vaak een uitleg over hoe het geplande budget zich verhield ten opzichte van de actuele kosten, maar ook de verhouding tussen geplande en actuele doorlooptijd.’
Jansen had moeite om een oordeel te vellen over de digitale oplossingen zonder hier een visueel beeld bij te krijgen. ‘Dit is toch belangrijk bij het maken van een juist inschatting.’ Streefland miste juist weer de gemene delers. ‘De ene presentatie miste het concrete probleem dat werd opgelost, terwijl andere presentaties juist weer een concrete aanpak of projectplanning misten.’ Wel was hij te spreken over de diversiteit aan projecten. ‘Het was enorm interessant en leerzaam om tien verschillende projectverhalen te horen, waarbij ook een duidelijke kwaliteitsverschil in sprekers was waar te nemen.’
Afgevallen projecten
Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Van de volgende vijf deelnemende ict-projecten in het onderwijs nemen we afscheid:
- CT-lijn (DaVinci)
- Voorspelling arbeidsmarktkansen (Nederlandse MBO, Intelligence Group, Digital Power en Tableau)
- Studenten betrekken bij lesstof (Zuyd Hogeschool, Shakespeak en Sendsteps)
- Familine (Hogeschool Windesheim)
- Diploma’s voor Nederland, België en straks heel Europa (ECP, DUO en AHOVOKS)
Stemmen
Op 4 juli start voor de markt het stemproces voor de Computable Awards 2019. Publieksstemming bepaalt voor 50 procent de winnaar. Ook buigen de betrokken juryleden zich over de genomineerden per categorie, een gemiddeld oordeel dat ook voor de helft de winnaar bepaalt.
Op 29 oktober worden per categorie de winnaars aangewezen. De komende tijd zullen gedoseerd ook andere genomineerden bekend worden gemaakt.
Ook aanwezig zijn?
Ook aanwezig zijn bij de Computable Awards 2019, het belangrijkste, jaarlijkse festijn in de Nederlandse ict-markt? Reserveer dan nu uw plekken aan tafel bij het netwerkdiner en bij de spectaculaire uitreiking in het Beatrix Theater in Utrecht.