Bouwmultinational BAM vereenvoudigt zijn ict-landschap drastisch. Zo schroeft het Bunnikse bedrijf het aantal datacenters terug van ruim tien naar maximaal drie. Ook de uiteenlopende toepassingen voor enterprise resource planning (erp) en customer relationship management (crm) worden gecentraliseerd. Dat vertelt cio Steve Capper aan de Britse techsite Computing.
Capper is sinds januari 2018 chief information officer (cio) bij Koninklijke BAM Groep, een bouwonderneming met tien grotendeels onafhankelijk opererende werkmaatschappijen. De groep is onderverdeeld in twee zogenoemde business lines: Bouw & Vastgoed en Infrastructuur.
Door de organisatiestructuur en de vele lokale vestigingen is de ict van BAM behoorlijk versnipperd. Om dit te stroomlijnen, zette de onderneming in 2015 een vijfjarig consolidatieplan in gang. Nu het vierde jaar is aangebroken, is het tijd voor versnelling, vertelt de Brit aan Computing.
‘Laten we standaardiseren’
Een belangrijk speerpunt van het plan is de consolidatie van it-systemen. Capper: ‘Er zijn geen grote problemen, maar het kost veel tijd om financiële gegevens bijeen te sprokkelen. Die moeten namelijk uit verschillende systemen worden verzameld. (…) In plaats van nog meer dashboards, is het logischer om één erp en één crm te gebruiken. Laten we nu standaardiseren.’
Volgens de cio zijn in de loop der tijd veel slimme boekhoud- en projectmanagementsystemen ontwikkeld, maar ontbreekt de onderlinge consistentie. Een uitdaging daarbij is dat de directie wel het onderscheid tussen de tien werkmaatschappijen wil behouden.
BAM werkt momenteel aan een catalogus van alle softwareapplicaties, legt Capper uit. Uiteindelijk wil hij er een app store met zesduizend toepassingen mee vullen. ‘De toepassingen waarvan wij vinden dat medewerkers die moeten gebruiken, krijgen in de app store een sterretje. Na verloop van tijd schakelen we de overige applicaties uit.’
Maximaal drie datacenters
Een andere consolidatie betreft de datacenters van BAM. Het bedrijf heeft er meer dan tien en wil die binnen enkele jaren onderbrengen in de twee in Londen en Amsterdam. Als de Brexit doorgaat, komt daar volgens de cio een derde bij: ergens in Duitsland.
Alle arbeidsplaatsen blijven na de consolidatieslag behouden, liet het bedrijf al eerder weten. ‘Er is onder de medewerkers wat onrust geweest’, vertelt Capper, ‘maar hun banen zullen alleen maar verbreden en verbeteren.’ Om de gemoederen te bedaren, is binnen het concern veel aandacht voor de interne communicatie. Zo is er voor alle it’ers een maandelijkse webinar met bedrijfsnieuws. Volgens de Brit werken ongeveer 350 mensen in de it bij Koninklijke BAM Groep.
Penetratietest
Capper sluit in Computing af met een anekdote die speelde direct na zijn aanstelling begin 2018. Hij regelde een penetratietest door een groep ‘white hats’. Zij moesten proberen om als onbevoegden zo ver mogelijk in het hoofdkantoor in Bunnik door te dringen. Uiteindelijk lukte het verschillende leden uit het team om tot de bovenste verdieping te komen en ook om it-systemen binnen te dringen.
Zo’n penetratietest zou Capper elke cio aanraden. ‘Sommige senior medewerkers stonden echt versteld van hoeveel de hackers konden doen (…) Het geeft je inzicht in de plekken waar de beveiliging te wensen overlaat.’ Sindsdien is het securitybeleid bij BAM aanzienlijk aangescherpt, sluit Capper af.