Al die vele aparte noodstroomvoorzieningen, kunnen die niet weg? En bijvoorbeeld vervangen worden door een nationaal noodstroomnetwerk? Het is een onderwerp voor discussie dat helemaal past in het straatje van denktank Green IT Amsterdam.
Green IT Amsterdam bestaat tien jaar. De stichting is uitgegroeid tot een invloedrijke denktank, vraagbaak en initiator op het terrein van duurzaamheid en ict in Europa. Green IT Amsterdam heeft in de afgelopen tien jaar volop beziggehouden met de verduurzaming van de Nederlandse datacenterindustrie. Maar er staan nog genoeg heikele kwesties op de agenda.
Een van die vraagstukken, waar Green IT Amsterdam over nadenkt, is de vaak voorkomende noodstroomvoorziening met dieselgeneratoren. Die installaties staan niet alleen in datacenters maar ook in missiekritische domeinen, zoals ziekenhuizen, vliegvelden, olieproducenten, spoorwegen en de krijgsmacht. ‘Op de keper beschouwd is het kapitaalvernietiging, al deze micro-energiecentrales die verspreid over het land bijna nooit worden gebruikt. En je werkt doorgaans met diesel, een fossiele brandstof. Dan is de terechte vraag: kan dit niet anders?’, vraagt stichtingsvoorzitter Anwar Osseyran zich af.
Hij denkt bijvoorbeeld aan twee energienetten: een gewoon net, voor iedereen beschikbaar, en een tweede net, ook voor iedereen beschikbaar maar die in geval van nood alleen nog bepaalde kritische organisaties van stroom voorziet. Je krijgt dan een landelijke noodstroomvoorziening, geïntegreerd in dit tweede net.
Ventspils
Voorlopig is zo’n scenario nog toekomstmuziek, al heeft Green IT Amsterdam wel een business case uitgewerkt over Ventspils, een stad in Letland die zijn eigen Tier III-datacenter gedurende een week zag uitvallen, meldt afzwaaiend directeur Jaak Vlasveld.
‘Op papier was alles netjes geregeld, maar na eerst een stroomuitval en daarna een overstroming viel ook de backup uit. Het gemeentebestuur besloot daarop geen generator meer te gebruiken als noodstroomvoorziening, maar vier computerunits – volledig redundant – in te richten en die te verplaatsen over de stad. De rekencapaciteit wordt verdeeld over dit kwartet, en omdat ze altijd op 90 procent van de capaciteit van de processoren draaien, hebben ze de energierekening kunnen verlagen. Ventspils laat hiermee zien dat load balancing voor een datacenter wel degelijk mogelijk is.’
Greening
Het onderwerp noodstroom zal de komende tijd in de aandacht blijven staan bij Green IT Amsterdam. Het past bij de bredere discussie die de stichting in Nederland maar ook in Europees verband voert over ‘greening of it and datacenters’ en ‘greening by it’.
Dat zal gaan onder aanvoering van een nieuwe, nog niet aangestelde directeur. Vlasveld is recent teruggetreden als directeur van Green IT Amsterdam, een rol die hij sinds 2014 vervulde. Hij blijft voor een aantal projecten verbonden aan de stichting maar gaat zich daarnaast via zijn eigen onderneming richten op blockchain-technologie en -projecten.
Lees ook het achtergrondverhaal over tien jaar Green IT Amsterdam: Duurzaamheid is geland in de ict-sector
Dat kan leuk worden als er op zo’n noodnet zonnepanelen of windgeneratoren worden aangesloten, dan wordt het geheel totaal oncontroleerbaar.
Het lijkt erop dat er een verdienmodel wordt ontwikkeld voor een redundancy van het landelijk koppelnet (bestaat overigens al). Gezien het feit dat een noodstroomgenerator slechts zelden wordt aangesproken in Nederland is het niet meer dan logisch om de noodaggregaten gewoon te houden, het milieurisico is dan ook vele malen minder dan al die extra leidingen.
De kop “Aparte noodstroomvoorziening is kapitaalvernietiging” wordt niet waargemaakt, als niet duidelijk is wat de kosten zijn van aanleg en exploitatie van een tweede elektriciteitsnet.
@Martin: Jawel hoor. Het staat namelijk tussen aanhalingstekens en een bijbehorende quote is terug te vinden in de tekst.