Artificial intelligence (ai), encryptie en blockchain spelen een belangrijke rol in het aanpakken van maatschappelijke thema’s als zorg en veiligheid en het versterken van de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven. Dat schrijft het kabinet in een document over innovatiebeleid dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Het gaat om een document waarin de ministerraad het innovatiebeleid toelicht. De toepassing van digitale technologieën is volgens de betrokkenen cruciaal. Acht ministeries (EZK, Defensie, IenW, LNV, JenV, SZW, OCW en VWS) hebben, samen met ondernemers en kennisinstellingen uit negen zogenoemde topsectoren (zie kader), 25 missies vastgesteld om de Nederlandse economie te versterken binnen de maatschappelijke thema’s energietransitie & duurzaamheid; landbouw, water & voedsel; gezondheid & zorg en veiligheid.
Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat en ondertekenaar van het document, schrijft: ‘Nederland draait als klein land in veel sleuteltechnologieën wetenschappelijk mee in de top en kan ook bouwen op bedrijven met een sterke technologiepositie. Maar zonder focus op sleuteltechnologieën als kunstmatige intelligentie, fotonica, quantumtechnologie en nanotechnologie zal Nederland onvoldoende massa kunnen creëren. Daarbij speelt ook de vraag in hoeverre Nederland afhankelijk wil zijn van buitenlandse (niet-Europese) tech-reuzen.’
Volgens Keijzer zijn de enorme bedragen die bijvoorbeeld in China en de VS worden geïnvesteerd niet te evenaren, maar door gericht te kiezen en te investeren op cruciale en vitale technologieën kan Nederland een te grote afhankelijkheid voorkomen. ‘We kijken daarbij nadrukkelijk naar de samenwerking in Europa. Maar de vraag is ook waar we in Nederland zelf in willen investeren en waar we het voortouw aan andere landen laten.’
Topsectoren
Topsectoren gaan samen met ministeries en kennisinstellingen op basis van de missies en sleuteltechnologieën de kennis- en innovatieagenda’s opstellen. Het kabinet maakt in een later stadium bekend hoe de beschikbare financiële middelen worden ingezet.
Veiligheid
Binnen het thema veiligheid wordt veel ingezet op digitale innovatie. Een greep uit de ambities:
• Data en intelligence
In 2030 verzamelen veiligheidsorganisaties nieuwe en betere data, met slimmere analyses worden de juiste interventies gedaan en worden ze niet verrast.
• De veiligheidsprofessional
Het vak van veiligheidsprofessional behoort in 2030 tot de top 10 van meest aantrekkelijke beroepen in Nederland.
• Cyberveiligheid
Nederland is in staat om op een veilige wijze de economische en maatschappelijke kansen van digitalisering te verzilveren. Door in te zetten op het ontwikkelen van cybersecuritykennis en innovatie streeft Nederland ernaar om binnen vijf jaar in de top tien van zowel de Global Cybersecurity Index als de National Cyber Security Index te staan.
Het kabinet zet ook in op digitale innovatie binnen de krijgsmacht:
• In 2035 beschikt Nederland over de marine voor de toekomst
Die beschermt de Nederlandse waarden en welvaart en geeft veilige toegang tot wereldwijde wateren. Zij heeft een antwoord op onvoorspelbare en onvoorstelbare ontwikkelingen in dreiging en technologie en vervult haar missies effectief, efficiënt en flexibel.
• Veiligheid in en vanuit de ruimte
In 2030 heeft Nederland een operationeel inzetbare ruimtevaartcapaciteit voor defensie en veiligheid. Ruimtevaartcapaciteit omvat in deze definitie zowel satellieten, infrastructuur op de grond als de mogelijkheid van informatieverwerking.
• Genetwerkt optreden op land en vanuit de lucht
In 2030 werkt de krijgsmacht volledig genetwerkt met andere diensten en met integratie van nieuwe technologieën, zoals onbemande systemen, elektromagnetisch spectrum en sociale media, waardoor we de decision loop sneller en beter dan de tegenstander doorlopen.
• Samen sneller innoveren voor een adaptieve krijgsmacht
Om samen sneller te innoveren moet er een permanent fijnmazig innovatienetwerk ontstaan waarbij vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht om vervolgens kortcyclisch succesvolle innovaties te implementeren. Het stimuleren van innovaties op basis van (sleutel)technologie leidt tot toepassingen in civiele domeinen en de benutting van oplossingen door civiele organisaties.
(Bron: Kamerbrief: Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid)
Negen topsectoren
- Agri & Food: wereldwijd uitblinken in innovatie en voedselproductiviteit
- Chemie: leidende positie in groene chemie
- Creatieve Industrie: op weg naar meest creatieve economie van Europa
- Energie: empowering the new economy
- Life Sciences & Health (LSH): innoveren voor kwaliteit van leven
- Logistiek: internationale toppositie uitbouwen
- High Tech Systemen en Materialen (HTSM): ambitieuze groei in nieuwe technologieën
- Tuinbouw & Uitgangsmaterialen: grootste exporteur sierteelt en uitgangsmaterialen van de wereld worden
- Water: wereldspeler in veilige en schone oplossingen
(Bron: Rijksoverheid)