Omdat een Europese Digital Service Taks niet van de grond komt neemt een aantal EU-lidstaten zelf het voortouw om in hun eigen land een digibelasting voor techreuzen in te voeren. In Nederland werkt de PvdA nu aan een wetsvoorstel voor een DDB: een nationale Digitale Dienstenbelasting.
Techbedrijven als Google, Facebook, Amazon en Airbnb kunnen zonder uitgebreide fysieke aanwezigheid veel verdienen in Europa. Daarbij maken ze gebruik van diverse mogelijkheden om belastingen te ontwijken. Hun winst is gemakkelijk te verschuiven naar landen waar weinig of geen belasting wordt betaald. Daardoor blijft deze winst vaak onbelast.
In Nederland komt de PvdA met een initiatiefwetsvoorstel voor een nationale Digitale Dienstenbelasting (DDB). Die DDB gaat op voor techbedrijven die wereldwijd minimaal 750 miljoen euro omzet draaien en in Nederland voor minimaal 25 miljoen euro aan producten of diensten verkopen. Het tarief is vijf procent van de digitale omzet in Nederland (zie ook kader). De PvdA schat dat de DDB in Nederland zo’n driehonderd miljoen tot vijfhonderd miljoen euro per jaar kan opleveren.
Volgens NOS.nl zien veel partijen in de Tweede Kamer zo’n heffing voor online-bedrijven wel zitten. Al is wel de vraag of zo’n richtlijn in lijn is met de internationale belasting- en handelsverdragen.
Impasse
Al jaren wordt binnen de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) gezocht naar structurele internationale oplossingen, maar die zijn vooralsnog niet gevonden. Volgens een voorzichtige planning zou eind 2020 een internationale richtlijn worden opgesteld.
Ook de poging van de Europese Commissie om een Digital Service Tax in te voeren via een Europese richtlijn strandde; het voorstel kon niet op de unanieme steun rekenen van de EU-lidstaten. Ook Nederland lag dwars. Het Nederlandse kabinet wacht liever op een internationale oplossing.
Een aantal Europese lidstaten wil niet langer wachten op zo’n internationale oplossing. Landen als Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Spanje gaan nu hun eigen nationale digitale belasting invoeren. Op deze manier kan alvast een stap worden genomen naar het eerlijker belasten van digitale bedrijven en wordt de druk opgevoerd om internationale maatregelen te nemen.
Digitale Dienstenbelasting
Volgens de PvdA kan de DDB worden geheven over de digitale omzet van techreuzen, namelijk de omzet behaald uit:
- Advertenties in een digitale omgeving, bijvoorbeeld de omzet uit Facebookadvertenties en Google Ads;
- Het aanbieden van online-platforms, waarbij gebruikers met elkaar kunnen handelen, zoals de omzet van Amazon Marketplace, Marktplaats en eBay;
- Het ter beschikking stellen van streamingdiensten, zoals de omzet van Netflix en Spotify;
- Het verkopen van gebruikersgegevens.
Ik zie een situatie aankomen waarin er krankzinnig complexe wetgeving opgetuigd gaat worden met allerhande haken, ogen en implementatie problemen waar vervolgens vooral lokale partijen wel last van krijgen en bedrijven als Facebook niet.
Heeft de PvdA wel door dat belastingheffing op diensten van bedrijven aan particulieren uiteindelijk de prijs van die diensten voor particulieren zal verhogen? Dus het resultaat is dan dat de Nederlandse gebruikers deze belastingheffing gaan betalen. Is dat wenselijk? Lijkt me niet.
Typisch proefballonnetje voor de aankomende verkiezingen. Ben het met Robert eens dat de uitvoering hiervan verkeerd uit kan pakken.
Het is verstandiger om de belastingwetgevingen te herzien dat de grootschalige belastingontduiking aangepakt wordt zodat het speelveld voor kleinere concurrenten eerlijker wordt.