Nederland heeft meer dan duizend jaar ervaring in logistiek. Gelegen in het hart van Europa, tussen de sterke economieën van het VK, Duitsland, Frankrijk en de Scandinavische landen, is het altijd een centrum van internationale handel en transport geweest. Dertig jaar geleden was Nederland het eerste land buiten de VS dat verbinding maakte met NFSnet, de voorloper van wat we nu internet noemen. Sindsdien groeide deze ‘datalogistiek’-industrie met ongekend tempo. De groei van deze superhub, in Nederland de digitale mainport genoemd, maakt Nederland de digital gateway to Europe.
Al vele jaren zien we datacenters groeien in Nederland, wat heeft geresulteerd in een totaal van ongeveer tweehonderd grote datacenters, twee top tien internet exchanges met AMS-IX en NL-IX en 71 procent van alle Nederlandse datacenters is gevestigd in het grotere gebied van Amsterdam, verdeeld over zes campussen. De afgelopen zeven jaar is deze hub met gemiddeld achttien procent gegroeid. Daarnaast heeft Nederland twee hyperscale campussen, Green Data Ports in de Eemshaven in Noord-Nederland en de North-Amsterdamse campus op Middenmeer. Aankondigingen van grote (hyperscale) datacenterinvesteringen door Cyrus One en Google geven aan hoe hard de groei gaat.
Digitalisering is de reden waarom we voortdurend investeren in de datacenter- en connectiviteitsindustrie in Nederland. De groei van online-diensten, cloud en online-video is gigantisch. Dit wordt meer aangejaagd door artificial intelligence en machine learning, wat steeds grotere datasets kan gaan doorgronden, combineren en verwerken. Met steeds meer sensoren en iot, die data opnemen, wordt de benodigde rekenkracht steeds groter. We kunnen ziektes succesvol behandelen, wetenschappelijke vraagstukken oplossen, maar ook video kijken (of binge-watchen) wanneer wij het willen en in steeds grotere resolutie (8K komt in 2020).
Daarvoor heb je plekken nodig van perfecte connectiviteit en door zijn locatie heeft Nederland de laagste gemiddelde latency in Europa. Connectiviteit via de vele zee- en landkabels en bijna duizend carriers die aanwezig zijn. Maar ook connectie met advertentie- en cloud-exchanges, waarvan er veel in Amsterdam zijn. En vanwege connectiviteit met het ecosysteem, online-datadiensten en services waar de online-applicaties uit zijn opgebouwd.
Keihard
We leven in spannende tijden. Digitaliseren gaat keihard door en daarom zien we groeicijfers die veel beter zijn dan in de meeste andere sectoren. Maar met snelle groei zijn er ook grote uitdagingen. De groei en concentratie van datacenters in de colocatiehubs geven alle internationale hubs dezelfde uitdagingen op het gebied van stroom, wetgeving, personeel, ruimte, restwarmte en regulering. Werk aan de winkel, want we zijn nog maar pas begonnen.
Auteur Stijn Grove is managing director bij Dutch Data Center Association.
(Dit artikel verscheen eerder in Computable-magazine 01/2019)