Ook deze week zijn de hackers weer in het nieuws. Dit keer Russische, die meerdere Europese ambassades zouden hebben aangevallen met behulp van trojan-virussen. Het is een nieuwe vorm van oorlog voeren, hoewel ik ’t idee heb dat nog niet iedereen dit zo ziet.
Hacken wordt nog steeds gezien als kwajongenswerk. Sommige hackers worden zelfs gezien als held. Julian Assange bijvoorbeeld. Terwijl je ook kunt zeggen: het is gewoon een inbreker. Als iemand zomaar je kamer binnenloopt en zegt: ‘Sorry hoor, ik ga even jullie kasten controleren’, dan bel je de politie. Als je nu de politie belt en zegt dat je computer gehackt is, dan zeggen ze daar waarschijnlijk: ‘Dat klopt. Die van ons ook.’
Laatje
Twee weken terug was volop in het nieuws dat ASML is bespioneerd door de Chinezen. Het werd gewoon met de mantel der liefde bedekt. Er kwam niet eens een ‘Nederland waarschuwt China nog één keer’. Nee, er volgde een ’We gaan dit onderzoeken’. Dit is goed Nederlands voor: ‘We gaan dit zeker niet onderzoeken. We stoppen dit probleem in een laatje, dat laatje doen we op slot en we komen voorlopig even niet in de buurt van dat laatje.’
Op z’n kop
Hacken heeft iets van de perfecte misdaad. Misschien omdat het gepleegd wordt door dat jongetje dat vroeger altijd als laatste werd gekozen bij gym. Een soort revenge of the nerds. Terwijl zodra de overheid ook maar even bij ons binnen wil kijken, het halve land op zijn kop staat en we onze privacy terug willen. Toen de aanslagpleger in Utrecht zo snel gevonden kon worden dankzij digitaal rechercheren, hielden dit soort mensen dan ook wijselijk even hun mond. Inclusief die hacker die dit voor elkaar had gekregen. Of zullen we hem gewoon held noemen.
Inderdaad Jacob, dat beeld van de idealistische, onschuldige hacker bestaat nog steeds. Dezelfde die er voor zorgt dat je password uit een groot bestand met verkeerd opgeslagen inloggegevens wordt gebruikt voor het misbruik van je social media, mail, bankrekening, etc.
Dit is puur een houding die we ons hebben aangemeten. Want het is puur crimineel gedrag. En het wordt erger als staatsgroepen dit doen, of groepen die door een staat worden ondersteund. Oorlog is een serieus goed passende term. Consequentie: beste Nederlander, beste ondernemer, pas je houding aan (en beveilig je netwerk-omgeving). Dit heeft deels te maken met AVG/GDPR, maar veel meer met: overleven! Duur hoeft het niet te zijn, maar dan nog is het goedkoper dan verzekeringen, gehackt worden, etc.
Van een ict’er die hoog van de toren blaast zou ik op zijn minst verwachten dat hij het verschil weet tussen hacken en cracken.