De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schrijft een Europese aanbesteding uit voor de levering van printdiensten aan Nederlandse gemeenten. Die moet leiden tot een raamovereenkomst met maximaal vier leveranciers. Volgens een eerste inventarisatie gaat het in deze aanbesteding om ongeveer 2.350 multifunctionele printers (mfp's) met 562 miljoen printpagina’s.
Het gemeenschappelijke aanbestedingsprogramma GT Print heeft zijn aanbestedingsstrategie op 19 april jl. gepubliceerd. Leveranciers en andere betrokkenen mogen tot en met 19 mei reageren op dit strategiedocument.
Gemeenten en deelnemingen kunnen zich vanaf juni dit jaar inschrijven op deze aanbesteding. In het najaar wordt de Europese aanbesteding vervolgens gepubliceerd. In het strategiedocument is geschat dat het in deze aanbesteding om ongeveer 2.350 mfp’s gaat, met 562 miljoen printpagina’s. De schatting wordt in de loop der tijd bijgesteld op basis van het aantal gemeenten dat deelneemt aan de aanbesteding.
Uiteindelijk neemt VNG maximaal vier leveranciers in de raamovereenkomst op. De overeenkomst gaat in 2020 van start en heeft een looptijd van drie jaar, met de mogelijkheid tot een jaar verlenging. Bij afloop van een contract met een huidige leverancier wordt er een minicompetitie gehouden binnen de nieuwe raamovereenkomst.
De aanbesteding wordt uitgevoerd door VNG Realisatie, onder aansturing van de stuurgroep Gemeentelijke Telecommunicatie (GT). Die bestaat uit vertegenwoordigers van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.
Het GT-programma heeft als doel om voor gemeenten en gemeentelijke instellingen in Nederland telecommunicatie- en ict-diensten van de beste kwaliteit tegen de laagste kosten te realiseren. Deelname aan GT-aanbestedingen is op basis van vrijwilligheid. Het aantal deelnemers aan GT Print is op dit moment onderdeel van een inventarisatie. Hoe meer gemeenten er mee doen, des te gunstiger zijn de voorwaarden waaronder contracten zijn af te sluiten.
Eerdere aanbestedingen van GT zijn: GT Mobiele Communicatie (mobiele telefonie), GT Vaste Communicatie (vaste telefonie en lijnverbindingen), GT Connect (telefooncentrales en omnichannel communicatie) en collectieve onderhandelingen (geen aanbesteding) voor Microsoft 365-werkpleklicenties. Naast GT Print vinden ook aanbestedingen voor het 14+netnummer en GT Software Broker plaats.
Daarnaast loopt er nog een aanbesteding voor GGI-Veilig, een onderdeel van de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI), om gemeenten te ondersteunen bij het verhogen van de digitale weerbaarheid en het veiliger maken van de ict-infrastructuur.
uitprinten is zo ouderwets…
Het papierloze kantoor is nog heel ver weg bij de ambtenaren…..
1 pak = 500 vellen
15 pak = 1 boom
562000000 : 500 = 1.124.000 pakken
1.124.000 : 15 = 74.933 bomen!!!
Digitaliseren kan je leren! 100% digitaal lukt wellicht binnen de overheid niet. Dit kan mijns inziens – met de juiste werkstijl, werkproces én vooral attitude – met 75 procent minder vellen!!
die pakken per boom… https://papierenkarton.nl/cijfers-feiten/papier-weetjes/ denkt daar anders over…
-gerecycled papier? Zeg dat we globaal 80% gerecycled papier gebruiken…
-120 pakken per boom. 1 pak 500 vel. 562 000 000/500=1.124.000 pakken. 1124000/120=9366 bomen
-9366 bomen als niet gerecyled. Bij 80% gerecycled papier komen je dan op ((100-80)/100)*9366=1873 bomen…
nog steeds erg veel… maar wel iets minder
De wirwar aan rechtspersonen waar achter de overheid zich verschuilt is interessanter dan de uitvraag want deze is vergelijkbaar met de vellen toiletpapier die jaarlijks door de gemeentelijke organisaties gebruikt wordt. En er wordt nog altijd veel geprint omdat papier unieke eigenschappen heeft die digitaal moeilijk te kopiëren zijn.