It-integrator Atos gaat zijn eigen wereldwijde CO2-uitstoot compenseren door te investeren in drie windmolenparken in India. De CO2-uitstoot van de datacenters van Atos werd al gecompenseerd, nu geldt dat ook voor de kantoren en zakelijke reizen van het bedrijf.
Het windmolenproject ging in 2010 van start in drie regio’s in India: Karnataka, Gujarat en Maharashtra. Het gaat in totaal om 137 windturbines. De drie parken produceren jaarlijks 109,6 megawatt stroom en voorzien meer dan 40.000 huishoudens van energie. Ook zorgen ze voor een hogere productiecapaciteit van lokale bedrijven en creëren ze nieuwe arbeidsplaatsen.
Het initiatief zal een vaste pijler worden in de internationale milieustrategie van het bedrijf, zegt Atos. Atos heeft al een omvangrijk milieuprogramma lopen dat bestaat uit onder meer de modernisering van datacenters, een toename van het gebruik van hernieuwbare energie, CO2-reductie en een verbetering van de energie-efficiëntie.
‘Sinds 2008 heeft Atos een omvangrijk milieuprogramma dat de modernisering van onze datacenters omvat. Daarnaast voorziet dit in een reductie van ons energieverbruik en tal van maatregelen die zijn gericht op het compenseren van de CO2-voetafdruk’, vertelt Philippe Mareine, hoofd human resources & corporate social responsibility van Atos. ‘Hiermee geven we uitdrukking aan onze missie de gevolgen van klimaatverandering zo veel mogelijk te beperken. Zo zijn we er trots op dat we onze klanten volledig klimaatneutrale hosting services kunnen bieden.’
Op de lange termijn zijn de CO2-doelstellingen van Atos goedgekeurd door het Science-Based Targets initiative (SBTi). Dit betekent dat zij aansluiten op de doelstellingen die in het Klimaatakkoord van Parijs zijn vastgelegd. In dat akkoord is vastgelegd dat de opwarming van de aarde tot maximaal twee graden Celsius moet beperkt worden. Op de korte termijn heeft Atos zich tot doel gesteld zijn CO2-uitstoot tegen 2021 met twintig procent te verlagen.