Stippelen sommige organisaties een gedetailleerde strategie uit om langzaam maar zeker de cloud-technologie te omarmen, voor de meeste heeft de ‘cloud journey’ meer een ad-hoc-karakter. Bovendien is vaak geen sprake van een homogeen geheel, maar van een mix van infrastructuren, technieken en architecturen. Hoe krijgen we dat onder controle?
Applicaties draaien in publieke en private clouds, of een combinatie van de twee en saas-oplossingen, veranderen de manier waarop we interacteren met klanten, partners en leveranciers. Deze complexe multi-cloudwereld verschilt sterk van wat we op papier en in de leverancierspresentaties te zien krijgen. It-experts stellen dat binnen een jaar tachtig procent van hun budget aan cloud-oplossingen wordt besteed. Sommigen denken dat multi-cloud voorlopig nog een ver-van-mijn-bed-show is. Anderen denken dat ze met één leverancier alles kunnen regelen. Als je echter doorvraagt, komen de meeste experts erachter dat ze de voordelen van verschillende leveranciers prefereren.
Een combinatie zou ideaal zijn, dus schuiven ze langzaam maar zeker op naar dat multi-cloudmodel.
Bedrijven die nog geen cloudstrategie hebben, moeten zich de volgende vragen stellen:
- Heb ik applicaties die veranderende performance-eisen hebben?
- Zit ik vast aan kennis van leveranciers die de infrastructuur hebben geleverd om kosten te drukken?
- Zijn er verschillende applicatieontwikkelaars of operations-teams die clouddiensten decentraal afnemen?
- Zijn de gebruikers, medewerkers en businessunits geografisch verspreid?
- Zijn er applicaties in gebruik waarvan ik weet dat ze naar een saas-model overstappen, zoals O365?
Valkuilen van multi-cloud
Als een van deze vragen positief wordt beantwoord, is de kans groot dat multi-cloud binnenkort ingezet wordt. Bij meerdere bevestigende antwoorden zit uw bedrijf hoogstwaarschijnlijk al in een multi-cloudsituatie.
Multi-cloud biedt de mogelijkheid om applicaties te draaien waar het het meest logisch is. Om optimaal van de voordelen te profiteren is wel een strategie vereist, want er zijn valkuilen. Verschillende it- en devops-teams die los van elkaar werken door organisatorische indelingen en hun eigen gang gaan, zorgen voor een wildgroei aan cloud-oplossingen. Het probleem hiermee is dat je pas ontdekt in een vergevorderd stadium, en terugdraaien complex is.
Volgens het meest recente State of Application Delivery-rapport van F5 worden door 56 procent van de respondenten cloudbeslissingen per applicatie, los van elkaar genomen. Agile devops-teams gebruiken tools voor korte termijn doelen; systemen die vervolgens een eigen leven gaan leiden binnen een organisatie. Het zorgt voor een complexe architectuur met verschillende cloud-platformen die al dan niet in gebruik zijn, en het verplaatsen van apps van de ene naar de andere omgeving een stuk moeilijker maken.
Verder zijn native cloud-diensten vaak makkelijk inzetbaar, maar missen ze de ondersteuning die op langere termijn en/of voor zakelijke toepassingen nodig is. Goedkoop is ook hier dan duurkoop. Doordat deze cloudservices niet direct overdraagbaar zijn, moeten kostbare collega’s worden geschoold in het beheer van deze op zich staande services om bepaalde applicaties draaiende te houden. Het blokkeert een constante levering van applicatieservices. Uit het eerdergenoemde rapport herkende 42 procent dit, met name als het gaat om security-services zoals web application firewall, identity and access en ddos-bescherming.
Vier fasen naar multi-cloud
It-professionals die een migratietraject aangaan op basis van best practices begrijpen vanaf de start wat de uitkomst moet zijn, en hoe ze het succes moeten meten al tijdens het traject. Hier liggen vier stappen aan ten grondslag.
- Willen we dit echt?
Ondanks alle mooie verhalen en beloftes is de cloud niet weggelegd voor elke applicatie en bedrijf, laat staan een multi-cloud-omgeving. Stel eerst een businesscase op waarin de algemene doelstellingen worden meegewogen. Als kostenbesparing de enige reden is, is cloud misschien niet het enige (goede) antwoord.
- Welke apps gaan naar de cloud en waarom?
Dit is voorraadbeheer van de aanwezige toepassingen. Welke content security policy (csp)-ondersteuning is nodig en welke licentierestricties zijn er? Een jonge applicatie is mogelijk makkelijker te verplaatsen dan eentje die al jaren in gebruik is en sterk onderhevig is aan zijn ondersteunende native infrastructuur.
- Ga ervoor!
Ontwikkel de applicaties met multi-cloud in gedachten, gebruik tools die in verschillende cloud-omgevingen zijn te gebruiken en start vervolgens migratie. Valideer en herhaal. Voor veel bedrijven die een dergelijke ci/cd (continuous integration/continuous deployment)-strategie hanteren, is de migratie naar multi-cloud succesvol.
Begin met een relatief eenvoudige applicatie en leer van de stappen, waarbij de strategie moet zijn om nieuwe applicaties te testen en legacy-systemen te verwijderen zodra de overstap is gemaakt. Dit werkt het best als applicatieontwikkelaars en netwerk-operations teams op een lijn zitten.
- Doorpakken en cloud-focus aanbrengen
Moderne it denkt op systeemniveau, niet op taakniveau. In een cloud-gerichte wereld worden conventionele ontwikkeling en deployment-modellen overbodig. Omarm agility en schaalbaarheid van de cloud, inclusief systeembrede automatisering om van een it-afdeling ‘button-creators’ te maken in plaats van ‘button-pushers’.
Multi-cloud is niet te vermijden; 89 procent van de bedrijven bevindt zich al, gewild of niet, in een (multi-)cloudsituatie. Bedrijven die vroegtijdig een strategische aanpak kiezen, voorkomen wildgroei en onvoldoende ondersteunende applicatieservices, terwijl ze beter voorsorteren op de voordelen.