Geen enkel element wijst op een risico voor de (cyber)veiligheid in België met de uitrusting van de Chinese telecomreus Huawei. Dit stelt het Center for Cybersecurity (CCB) na onderzoek in een advies aan premier Michel.
Met het eind 2018 gestarte onderzoek wilde het CCB, dat rechtstreeks onder het kabinet van premier Michel valt, nagaan of het gebruik van de installaties van Huawei in gsm-netwerken een gevaar vormt voor de nationale cyberveiligheid. In België werkt Huawei samen met Proximus, Orange en Telenet/Base.
Partners en academische rapporten
Om tot een oordeel te komen, zocht het CCB contact met buitenlandse partners die van plan zijn het Chinese bedrijf te bannen. Ook heeft het cybersecuritycenter academische rapporten van Huawei bestudeerd, zo meldt onder meer De Standaard.
Eind januari 2019 bleek echter uit het onderzoek dat geen enkel element wijst op een risico voor de (cyber)veiligheid in België met de uitrusting van de Chinese telecomreus Huawei. Dit stelde Phédra Clouner, vicedirectrice van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), in de marge van het internationaal forum voor de cyberveiligheid in het Franse Rijsel, aldus Het Laatste Nieuws destijds.
Naar aanleiding daarvan kwamen er parlementaire vragen over het standpunt van België met betrekking tot Huawei. Premier Charles Michel verklaarde eind februari dat hij de analyse van het CCB hierover, die hij deze maand verwachtte, zou afwachten. Zo’n eindverslag komt er dus niet wegens geen bezwarende elementen. Michel moet nog een officieel standpunt over Huawei innemen. Hierbij zal hij hoogstwaarschijnlijk ook politieke en diplomatieke factoren in overweging nemen.
Duitsland
Ook de Duitsers zeggen nog geen ‘nein’ tegen de Chinezen. Huawei wordt in het land niet expliciet uitgesloten om apparatuur te leveren voor het 5G-netwerk. Dat zegt de voorzitter van de Bundesnetzagentur, de Duitse telecomautoriteit, in gesprek met de Financial Times.
De Bundesnetzagentur zegt vooralsnog ‘geen concrete indicatie tegen Huawei te hebben ontvangen’, aldus voorzitter Jochen Homann. Ook stelt hij dat de autoriteit niet op de hoogte is van een ander orgaan in Duitsland dat meldingen omtrent het bedrijf heeft ontvangen.
Internationale zorgen om Huawei
Huawei ligt al langere tijd onder vuur. Zo beschuldigen de VS Huawei al maanden van spionage en willen verschillende Nederlandse regeringspartijen dat Huawei niet betrokken wordt bij de aanleg van het mobiele 5G-netwerk. Een en ander hangt ook samen met de diefstal bij chipfabrikant ASML door Chinese spionnen die vorige week bekend werd.
Het Nederlandse onderzoek naar Huawei loopt nog. Naar verwachting komt het kabinet volgende maand met een plan hoe om te gaan met de economische betrekkingen met China en spionage.
Tijdens zijn wekelijkse persconferentie afgelopen vrijdag vertelde premier Rutte dat hij de uitrol van 5G en de manier waarop het kabinet in de toekomst strategisch en economisch omgaat met China los van elkaar ziet. Wel zei hij ‘niet naïef’ te zijn richting China en dat de regering aan zet is.
“Ook heeft het Centre for Cyber security Belgium academische rapporten van Huawei bestudeerd.”
Hmmm, academische rapporten van Huawei…
Mogen we die even zien dan?
Of bedoelt men hier deze Whitepaper van Huawei over 5g security:
https://www.huawei.com/minisite/5g/img/5G_Security_Whitepaper_en.pdf
Die ‘academische rapporten’ worden niet vrijgegeven zonder de handtekening/goedkeuring van het hoofd van de Communistische Partij van de Volksrepubliek China, premier Xi Jinping.
Huawei danst naar de pijpen van Xi Jinping.
Dit ruikt sterk naar ‘Wij van WC Eend adviseren WC
Ik ben ook benieuwd naar die academische rapporten. Als het echte academische rapporten zijn, is er geen bezwaar tegen publicatie ervan.
In Duitsland houdt het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik, Huawai apparaten voor onbedenkelijk.
Wanneer BSI niets kan vinden is de waarschijnlijkheid dat er een achterdeurtje in die apparaten zit heel erg klein.
Van Cisco weten we dat de USA daar achterdeurtjes in heeft laten bouwen.
De handelsoorlog tussen USA en China speelt hier een grote rol, de USA kan niet konkureren en verliezen mogelijkheden om te spioneren, dat stoort.
Het grootste geniep zit in het updaten van de firmware van de diverse Huawei 5G hardware-componenten.
Het mag dan misschien zo zijn dat de huidige Huawei 5G apparatuur NU geen achterdeurtjes bevat, en dat de diverse nationale cybersecurity-instituten momenteel TERECHT claimen dan dat er niets aan de hand is, maar dit kan zo maar veranderen als de HUAWEI software-engineers in toekomstige versies (reeds aan europese landen geleverde) heimelijk ALSNOG achterdeurtjes in de firmware bouwen, en dat is natuurlijk the ultimate sneaky way to cyber-entrapment……..
Er zijn immers geen security-scanners in dit soort apparatuur.
Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.
Ja, er kunnen inderdaad ook later achterdeurtjes ingebouwd worden middels firmware updates maar dat geldt voor alles. Omgekeerd zitten er ook nog een heleboel achterdeurtjes in allerlei oplossingen omdat de firmware niet aangepast wordt, met name Amerikaanse leveranciers kennen een bug-fixing van maanden in plaats van uren.
Gehacked worden is nu eenmaal gemeengoed geworden in de huidige wereldorde.
Beide US en China (among others) doen er volop aan mee.
In veel firewall-logs zie je zeer vaak chinese IP adressen staan.
De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat de NSA ook overal met zijn tentakels inzit.
Deze zelfde NSA heeft echter een tot op heden geheime reverse-engineeringtool vrijgegeven, en daarmee veel ICT security specialisten op het gebied van informatiebeveiliging enthousiast gemaakt.
Via genoemde tool kan executable code in een firmware-image in principe worden geanalizeerd, om te kijken of er ‘phoning home’
activiteiten plaatsvinden.
Ja kinders.. we mogen maar blij zijn dat onze Amerikaanse vrienden altijd open kaart spelen en nergens achterdeurtjes in bouwen en zich nooit bedienen van bedrijfsspionage.
Kijk eens aan:
Zwitserland heeft gewoon voor een Europese leverancier gekozen: Ericsson.
En snel klaar (ook natuurlijk omdat het een redelijk klein land is)
Is nu het eerste europese land met 5G…..
Gewoon Huawei (met zijn ‘vele patenten’) buiten de deur gehouden.
Dat kunnen de andere Europese landen toch ook?
Buy European.!!!!
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/mobility/6647094/250449/zwitserland-heeft-eerste-5g-netwerk-in-europa.html?utm_source=computable.nl&utm_medium=email&utm_campaign=dagelijkse_update&utm_content=topartikelen
Even los dat de VS verre van heilig is, is China extreem aan het afglijden naar een staat waarin 1984 verbleekt. Het is niet minder dan bizar wat er nu plaatsvind met minderheden, in klaslokalen, op straat.
Als ik een iPhone koop steun ik indirect China, als ik veel kleren en andere spullen koop steun ik China, maar ik ben begonnen erop te letten en kies voor alternatieven als deze er zijn. Ben klaar met China. Ik val van de ene verbijstering in de anderen en ben momenteel alles wat ik lees aan het uitzoeken want ik kan het bijna niet geloven.
Ik hoop niet dat deze post als Off Topic wordt bestempeld.
Ik wil met deze post laten zien dat digitale spionage door China beslist tot de mogelijkheden behoort, en hoe dat meestal slecht of (in dit geval) geheel niet wordt gedetecteerd, omdat het echt heel knap is gedaan.
Met deze post wil ik absoluut niet zeggen dat Huawei dat ook doet of zal doen, maar dit is toch wel een eng verhaal:
Via Kasperski Lab is gebleken dat het Taiwanese bedrijf ASUS (bekend van de Laptops, switches etc) gehacked door China, en dat in automatische updates van ASUS een bijzonder scary stukje software was geslopen, waardoor veel systemen gecompromitteerd raakten.
Ook komt in dit interview ter sprake dat er HR advertenties van chinese bedrijven zijn geplaatst, die min of meer openlijk vragen om hackers…..
Zeer interessant.
Dit is de link naar een interview met Brenno de Winte, via een podcast aflevering van weltschmerz.nl:
https://tinyurl.com/y2qpwdmp