De Universiteit van Amsterdam (UvA) benoemt dr. Ivana Išgum tot nieuwe universiteitshoogleraar op de leerstoel Ai and Medical Imaging. Išgum gaat per 1 september nieuw onderzoek initiëren met betrekking tot de technische vooruitgang van ai-beeldvormingsonderzoek en de implementatie in de klinische praktijk en de maatschappelijke impact ervan. Ze stapt over van UMC Utrecht naar haar nieuwe standplaats het AMC in Amsterdam.
In een bericht van de UvA over de benoeming stelt rector Karen Maex dat het onderzoek van Ivana Išgum en haar groep bij het Image Sciences Institute van UMC Utrecht zich richt op de ontwikkeling van algoritmes voor kwantitatieve analyse van medische beelden om automatische diagnose en prognose van patiënten mogelijk te maken. ‘Dit sluit perfect aan op wat wij met deze leerstoel voor ogen hebben. Ik ben dan ook blij om Ivana en haar groep te mogen verwelkomen aan de UvA’.
Išgum (1973) is nu universitair hoofddocent is aan het UMC Utrecht en geeft daar leiding aan de Quantitative Medical Image Analysis (QIA)-groep van het Image Sciences Institute. Naast onderzoek verzorgde Išgum onderwijs voor cursussen. Ze was betrokken bij de totstandkoming van een nationaal onderwijsprogramma voor promovendi op het gebied van medische beeldanalyse en organiseerde een zomercursus voor Nederlandse promovendi op dat gebied. Išgum verwierf grote subsidies en publiceerde in tal van wetenschappelijke tijdschriften.
De universiteit schrijft in een persbericht over de benoeming: ‘De afgelopen jaren heeft het gebruik van ai-technieken in de medische beeldvorming zich sterk ontwikkeld. De methoden zijn steeds beter in staat om ct- en mri-onderzoeken te interpreteren en om gecombineerde datasets te analyseren. Er wordt verwacht dat ai de sleutel is om de kwaliteit van leven te verbeteren en tegelijkertijd de gezondheidskosten te verlagen.’
De verwachte sterke toename van het gebruik van ai-technieken gaat volgens de universiteit gepaard met maatschappelijke en economische, ethische en juridische gevolgen. ‘Er is een duidelijke behoefte om deze en andere maatschappelijke vraagstukken parallel aan de technologische ontwikkelingen op het gebied van ai aan te pakken voordat ai is te implementeren’, schrijft de UvA.
Tweede hoogleraar AI
Ivana Išgum is, na de recent benoemde universiteitshoogleraar Maarten de Rijke, de tweede van vier nieuw te benoemen universiteitshoogleraren die zich gaan richten op de interdisciplinaire benadering van ai en haar impact.
De UvA heeft op dit moment vijf universiteitshoogleraren: Robbert Dijkgraaf, Alexander Rinnooy Kan, Patti Valkenburg, Frank Vandenbroucke en de recent benoemde universiteitshoogleraar Ai and Information Retrieval Maarten de Rijke. Met het instellen van de vier leerstoelen – Ai and Information Retrieval, Humanities and Ai, Ai and Medical Imaging en Law and Technology with special emphasis on Ai – wil de UvA een extra impuls geven aan het ai-onderzoek en -onderwijs aan de UvA.
De nieuwe universiteitshoogleraren krijgen naast hun universiteitsbrede opdracht ook een facultaire opdracht. Ze worden geacht een impuls te geven aan wetenschappelijke ontwikkelingen die de traditionele disciplines overstijgen en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan de profilering van de universiteit.
Bedrijven kapen AI-hoogleraren weg
Het behouden van hoogleraren en studenten van ai-studierichtingen is een steeds grotere uitdaging nu bedrijven vaak onderzoekers wegkapen bij de universiteit. Universiteitshoogleraar AI and Information Retrieval Maarten de Rijke, meldde dinsdag 9 april 2019 in een opiniestuk in NRC dat hij zich zorgen maakt over het wegtrekken van AI-hoogleraren naar bedrijven en het buitenland.
De Rijke is directeur van het Nationale Innovatie Centrum voor Ai (ICAI) op het Amsterdamse Science Park. Dat is een nationaal netwerk gericht op technologie- en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van ai. De UvA kondigde onlangs ook een publiek-privaat onderzoekslab voor ai en beeldanalyse rondom Alzheimer aan in dat centrum.
Het afgelopen jaar werden al AIRlab Amsterdam (gezamenlijk industrie-lab met Ahold Delhaize), het Nationaal Politielab (samenwerking UvA, Universiteit Utrecht en de Nationale Politie) en Elsevier AI Lab (samenwerking UvA, Vrije Universiteit en Elsevier) opgericht.v Daar kwam recent dus het AIM Lab bij dat zich focust op ai voor herkenning van medische beelden.