Digitale transformatie voelde de afgelopen jaren voor cxo’s als een rally. Wereldwijde digitale disruptie heeft veel voorbeelden opgeleverd van industry powerhouses die hun stempel op de geschiedenis drukten. Het verbaast dan ook niet dat juist deze trend aan de basis staat van de Global Data Protection Index, uitgevoerd door Vanson Bourne. Hierin is te lezen dat de respondenten vrijwel unaniem de waarde van data inzien en dat 75 procent van hen hier al financieel voordeel van ondervindt of investeert in tools die hen helpen dat in de toekomst te kunnen doen.
Nu data waardevoller wordt voor organisaties, verzamelen we meer data die we bovendien langer bewaren. Het concept van Data Capital is inmiddels diep geworteld in vrijwel elke industrie; bedrijven zien in dat de inzet van data om nieuwe inzichten te vergaren uit analytics hen kan onderscheiden van concurrenten. Dit zorgt wel voor frictie omdat de creatie, acquisitie en protectie van data op gespannen voet staan met elkaar.
Dataprotectie-uitdagingen variëren van financieel (het kunnen betalen van een goede back-up) tot logistiek (het kunnen leveren van prestaties en bereik). Deze uitdagingen spelen een belangrijke rol in de beperkte groei naar ‘dataprotectie-volwassenheid’ in de bedrijven die zijn onderzocht. Om het simpel te verwoorden: wat enkele jaren geleden nog werkte om anderhalve terabyte aan data te beschermen, werkt tegenwoordig niet meer voor de gemiddeld tien terabyte aan data waarover de respondenten in dit onderzoek beschikken.
Het is dan ook niet verrassend dat deze groei een groot aantal uitdagingen voor organisaties met zich mee heeft gebracht op het gebied van beschikbaarheid en data-retentie. Meer dan driekwart (76 procent) van de respondenten heeft enige vorm van disruptie ervaren in de afgelopen maanden; in Nederland gold dat zelfs voor 83 procent.
En om het nog erger te maken, blijken deze disrupties verschillende oorzaken te hebben waardoor het vrijwel onmogelijk is risico’s helemaal uit te bannen. Van infrastructuurproblemen en ransomware-aanvallen tot en met corrupte data, gebruikersfouten en zelfs problemen met cloudproviders; het is tijd om in te zien dat we de oorzaak van een service level-event niet kunnen elimineren. We kunnen de schade wel zoveel mogelijk beperken door het voeren van een effectieve dataprotectie-strategie en door gebruik te maken van de juiste oplossingen.
Downtime en dataverlies
Events die leiden tot disruptie, zijn in twee categorieën te verdelen: downtime en dataverlies. In beide categorieën rapporteerden de respondenten substantiële impact op basis van events.
- 41 procent had te maken met downtime, met geschatte kosten van gemiddeld 527.000 dollar. De geschatte kosten voor Nederlandse bedrijven lagen op ongeveer 426.650 euro.
- 28 procent kreeg te maken met dataverlies. In Nederland was dat 34 procent, waarbij naar schatting kosten gemoeid waren van gemiddeld 996.000 dollar en in Nederland zo’n 765,140 euro.
Een verrassend resultaat uit het onderzoek was dat organisaties die hoger scoorden in de Data Protection Index, kwetsbaarder zijn voor substantiële verliezen in geval van een outage of dataverlies. Deze impact heeft waarschijnlijk te maken met het toegenomen belang van data voor de business en laat zien hoe essentieel het is om dataprotectie goed te organiseren.
Verbeter beveiliging in drie stappen
- Ken waarde toe aan data en bescherm het op basis daarvan
Wereldwijd geeft 81 van de respondenten aan dat ze data beveiligen op basis van de waarde die het vertegenwoordigt. Nu data exponentieel blijft groeien, is het essentieel om diverse dataprotectie-strategieën te hebben op het gebied van beschikbaarheid, replicatie, back-up en archivering. Daarbij is een schaalbare dataprotectie-oplossing tevens belangrijk.
- Consolideer leveranciers om risico’s te verlagen
Respondenten die werkten met meerdere leveranciers gaven aan dat de kans groter is dat iets fout gaat. Organisaties die werken met een enkele partij op het gebied van dataprotectie gaven twee keer meer aan dat ze geen disruptie hadden ondergaan in de afgelopen twaalf maanden, waarbij veertig procent ook geen nadelige issues had ondervonden.
- Beveilig meer in de cloud
Automatische back-up naar de cloud was het vaakst onderdeel van een uitgebreide dataprotectie-strategie. 43 procent van de respondenten maakt hier al gebruik van. Het is belangrijk om deze manier van back-up toe te passen, vooral ook om te besparen op kosten voor traditionele dataprotectie.
Nieuw tijdperk
Genoemd rapport schetst een beeld van organisaties die bij willen blijven met de datazondvloed, de toegenomen waarde daarvan en nieuwe, geavanceerde workloads die een uitdaging zijn voor bestaande dataprotectie-oplossingen. We zijn een nieuw tijdperk binnengestapt waarin het beschermen van data een geavanceerde databeheerstrategie eist om data te allen tijde veilig en beschikbaar te houden. Dataprotectie kan niet langer vertrouwen op een eenvoudige verzekeringspolis, maar moet verweven zitten in het primaire design van elke workload.