Tilburg University heeft Peter de Kock benoemd als Professor of Practice in data science op het gebied van criminaliteit en veiligheid. In deze rol gaat hij de afdeling Data science in Crime & Safety van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) leiden.
De Kock is oprichter en directeur van Pandora Intelligence, een bedrijf dat (overheids)organisaties en bedrijven helpt data om te vormen tot operationele scenario’s, waarmee risico’s zijn te beperken en kansen te vergroten.
‘De Professor of Practice is een functie voor een innovatieve bestuurder of ondernemer die werkzaam is in een internationaal georiënteerd bedrijf. Met praktische kennis en ervaring voegt de Professor of Practice waarde toe aan de academische wereld, en draagt daarmee bij aan wetenschappelijk onderzoek en de impact daarvan op de maatschappij’, aldus de universiteit.
Criminele patronen opsporen aan de hand van data
Datawetenschap blijkt volgens JADS in toenemende mate cruciaal in het opsporen en voorkomen van criminaliteit, en in het reageren en anticiperen op crisissituaties. Vandaar dat de afdeling Data Science in Crime & Safety werd opgericht. De aanstelling van Peter de Kock als hoofd van deze afdeling versterkt naar eigen zeggen het onderzoek en onderwijs in datawetenschap op dit domein. ‘Binnen de afdeling zal het complete spectrum van datawetenschapstechnieken worden toegepast om crisissituaties en criminele patronen die een bedreiging vormen voor onze samenleving te ontdekken, te voorspellen en te voorkomen’, zo stelt de data-universiteit.
Filmmaker en politieman
De professionele carrière van De Kock kenmerkt zich door het combineren van kunst en wetenschap in het voorkomen van criminaliteit en het verhogen van veiligheid. De Kock is afgestudeerd als filmmaker aan de filmacademie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar hij de kracht van scenario’s bestudeerde in films en documentaires.
Na het voltooien van de masteropleiding Criminal Investigation aan de Politieacademie, werd De Kock hoofd van verscheidene afgeschermde afdelingen van de Nationale Politie. In deze context introduceerde hij het gebruik van (creatieve) scenario’s in de opsporing van misdrijven. In 2014 combineerde De Kock kunst, opsporing, en wetenschap in zijn proefschrift ‘Anticipating Criminal Behaviour’ waarop hij promoveerde aan Tilburg University.