Op dinsdag 9 april vond in het hart van Brussel, in congresgebouw The Egg, de tweede Amazon Web Services EU Public Sector Summit plaats. Het event heeft een pure focus op de Europese publieke sector gesegmenteerd in overheid, Europese unie en de sectoren educatie en healthcare. De opkomst overtrof de vorige editie. Arjan Timmers en Jeroen Jacobs waren aanwezig en delen hun waarnemingen.
Waren vorig jaar GDPR en cloud-adoptie de rode draden van de summit, dit jaar vormde digital transformatie en digital government het centrale thema. De summit opende met een keynote van Terresa Carlson, hoofd AWS Public Sector Global. Hij vertelde hoe AWS de publieke sector ondersteunt in adoptie van cloudtechnologie om te groeien naar een ‘digital government’. Steeds vaker wordt ook in de publieke sector een cloud first-strategie gehanteerd en dat werd ruimschoots onderbouwd met voorbeelden. Tijdens haar keynote Lanceerde Carlson twee nieuwe Cloud Innovation Centers (CIC).
Cloud Innovation Center (CIC)
De hogeschool van München (MUAS) en de CODE-hogeschool in Berlijn lanceerden tijdens de summit hun innovatie-labs die als doel hebben de digitale transformatie van de publieke sector te versnellen. De centra focussen zich op het stimuleren van innovatie in Duitsland en helpen de overheid, het onderwijs en non-profitorganisaties bij het aanpakken van de meest urgente uitdagingen bij het leveren van een breed scala aan burgerdiensten. Met dit initiatief hebben studenten toegang tot AWS-technologieën, innovatiemethodieken en technische expertise om te experimenteren met ‘born-in-the-cloud’-oplossingen.
Digital government
Na de aankondigingen volgenden diverse gastsprekers in de keynote onder wie Mario Campolargo, topman bij de Europese Commissie. Zijn verhaal ging over ‘enabling digital government’. Tijdens de Tallinn Digital Summit 2018 in Estonia heeft de Europese Commissie de ambitie uitgesproken om een echte digitale commissie te worden in 2022. ‘Efficiënt, trust, uitwisselbaar, secure, transparant en citizen centric’. Campolargo benadrukte de fundamentele rol van data. ‘Data is fundamenteel om effectieve innovatie te realiseren.’ Hierbij haalde hij ai, machine learning (ml), blockchain en iot aan. Ook benadrukte Campolargo het belang van aandacht naar skills en culture. Een onderwerp wat verder gedurende de dag regelmatig terugkwam.
De keynote werd verder gevuld met meer cases. Onder meer het Vlaamse VDAB, verantwoordelijk voor werkgelegenheid, liet zien hoe ml-diensten van AWS job matching op de website Jobnet aanzienlijk intelligenter maakt. Ook waren er sprekende cases waarin AWS-services worden ingezet om mensenlevens te redden. Zo brengt de Humanitarian OpenStreetMap Team hulpverleningsroutes in kaart in moeilijk bereikbare gebieden bij rampen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van AWS Ground Station. Daarnaast een case van de Munich Leukemia Labratory waar AWS-ml-diensten worden ingezet en de dna-analyse van twintig naar drie uur heeft teruggebracht.
Digital technologie en Digital Culture
Vrijwel alle break-out sessies gedurende de rest van de dag gingen over digitale technologieën en veranderfactoren bij cloud- en digital-transformatietrajecten. Een belangrijke take-away uit een sessie over ml en ai is ‘Art of the possible + Art of the Practical’. Hiermee wordt bedoeld dat elk ai/ml-initiatief een duidelijk businessdoel moet hebben en daarna pas naar de technologie en data beschikbaarheid gekeken dient te worden. Hieraan werd toegevoegd de businessvraag goed te scopen, op te passen met slechte implementaties en datacompliancy en security integraal mee te nemen.
The People pillar of cloud adoption
Een voor mij aansprekende afsluitende talk van de dag was die van Thomas Blood, enterprise strategist bij AWS en Jan-Willem Arnold, hoofd Informatie & Ketenmanagement bij KNMI. De cloudtransformatie bij KNMI heb ik van dichtbij mogen ervaren en het was inspirerend om te zien hoe de lessen uit deze journey worden gedeeld met de community. De kernboodschap van het verhaal was gericht op het belang van de menselijke factor bij digitale transformatie en cloud. ‘Twintig jaar geleden maakte we ons zorgen of die database wel zou performen en technisch zou draaien. Vandaag is de zorg of we het wel kunnen organiseren en hoe we onze mensen aan boord krijgen en houden’, aldus Arnold. Nieuwe manieren van werken, DevOps practices en nieuwe technologie hebben impact op de banen van trouwe medewerkers en ieder gaat daarin mee in zijn eigen tempo. Dit is iets want zich nauwelijks laat plannen. Vervolgens volgden waardevolle tips uit de praktijk. ‘Biedt perspectief, databasebeheerders worden bijvoorbeeld data-architecten. Stimuleer innovatie en experimenten. Investeer in training en certificering en schroom niet om hulp in de schakelen van partners.’
Dit expertverslag werd gemaakt met medewerking van Arjan Timmers van Oblivion Cloud Control.