Oranje boven op de Hannover Messe! Nederland is goed vertegenwoordigd met talloze stands. Zo trekken enkele virtual reality (vr)-bedrijven uit Twente de aandacht op één van de vier Nederlandse Paviljoens. Ook de Technische Universiteit Delft en de Rijksuniversiteit Groningen lokken er bezoekers naar hun stands.
Het schilderij is bijna niet van echt te onderscheiden. Zelfs niet volgens kenners. Ook de plakkaten verf liggen er lekker dik bovenop, zo lijkt het. Op het Holland Paviljoen hangt gewoon een replica van Het Joodse Bruidje, een schilderij van Rembrandt. Met dit verschil: het is geen schilderij, maar een 3D-print.
Met de print laat de TU Delft zien wat er mogelijk is op het gebied van optische technologieën, zoals spectroscopie. In opdracht van het Rijksmuseum heeft de TU Het Joodse Bruidje ‘in kaart gebracht’, zoals Anke Peters van het Dutch Optic Centre vertelt.
‘Dat is handig voor als er restauraties gedaan moeten worden. Dan weten we precies uit welke lagen het schilderij bestaat. Met infrarood kunnen we de achtergrond, de oppervlakte en het pigment heel goed zien.’ Volgend jaar gaat de TU Delft ook De Nachtwacht in kaart brengen. Benodigde opslagruimte: ruim honderd terabyte.
Dansende robots
Bijkomstigheid van dit ‘in kaart gebrachte’ schilderij is dat je er met geavanceerde 3D-printers prachtige reproducties mee kunt maken. En dat die ook te koop zijn. Het Rijksmuseum zelf heeft hiervoor nog geen plannen. Maar via websites als Verusart.com zijn er al 3D-reproducties van bijvoorbeeld Vermeers Het Meisje met de Parel te koop.
Aan de andere kant van het paviljoen verdringen bezoekers zich om vier dansende robots. Het zijn karretjes van de Rijksuniversiteit Groningen, die laten zien dat ze in formatie-control zijn. ‘Dat wil zeggen dat één robot leidend is, en dat de andere drie netjes op gelijke afstand van de leider blijven’, licht Heleen van Wijk, masterstudent Technische Bedrijfskunde, toe. Haar collega vult aan: ‘Dat is handig wanneer je in een omgeving bent waarin zich meerdere robots begeven. Op deze manier heb je niet zo veel communicatiecapaciteit nodig.’ Hoe het werkt, toont bijgaande video.