De Nederlandsche Bank (DNB) beschouwt het rumoer rond Centric-oprichter Gerard Sanderink als een interne aangelegenheid. DNB gaat er vanuit dat de directie van Centric Nederland alle contractvoorwaarden en operationele afspraken zal invullen van de recent gesloten vierjarige uitbestedingsovereenkomst. Maar, dit contract kan wél onder bijzondere voorwaarden voortijdig worden ontbonden.
Dit antwoordt een woordvoerder van DNB op vragen van Computable over welke positie de instantie inneemt ten opzichte van de crisis die bij de Centric-holding is uitgebroken en of de aanbesteding is terug te draaien bij verdere escalatie.
DNB heeft voor vier jaar een groot deel van zijn it uitbesteed aan Centric. De it-dienstverlener uit Gouda gaat werkplekdiensten, de servicedesk en kantoorautomatisering leveren aan de 1.800 medewerkers en neemt ook het datacenter in beheer. Ook zijn er zo’n vijftig DNB-ict’er die naar Centric overstappen.
De aankondiging van dit contract viel samen met de brede media-aandacht die het conflict tussen Centric-eigenaar Gerard Sanderink en zijn voormalige zaken- en levenspartner Brigitte van Egten trok. Hij heeft met haar gebroken ten faveure van vermeend hackersexpert Rian van Rijbroek. Van Egten stapte naar de rechter om stopzetting te eisen van de talloze beschuldigingen die Sanderink uitte aan haar adres. Inmiddels heeft hij die ingetrokken.
Liaison
Bij Centric hebben intussen twee topmanagers het veld moeten ruimen omdat zij het niet eens zijn met deze gang van zaken en de liaison tussen Sanderink en Van Rijbroek: algemeen directeur Karim Henkens en non-executive boardmember en voormalig operationeel directeur Guust Sturm. Sanderink bemoeit zich, als voorzitter van de non-executive board, weer met de operationele gang van zaken binnen het bedrijf totdat er een opvolger voor Henkens is benoemd.
Centric wilde eerder niet reageren op de vraag of dit conflict van invloed is op de operationele gang van zaken bij de ict-dienstverlener. Volgens het bedrijf handelt het hier om een privé-aangelegenheid. Des te opmerkelijk is dat er vanuit bouwbedrijf Strukton, ook in handen van Sanderink, wel een verklaring is uitgestuurd, ook namens Centric. Daarin staat dat Van Rijbroek geen rol speelt in het kort geding dat Van Egten had aangespannen tegen Sanderink.
Verder meldt de verklaring dat Sanderink bezig is de organisatie binnen Centric te verbeteren. ‘Inherent daaraan is dat er wijzigingen plaatsvinden in het management. Het managementteam van zowel Strukton als Centric hebben het volste vertrouwen in de deskundigheid van Rian van Rijbroek. Zij betreuren het ten zeerste dat de naam van Van Rijbroek in negatieve zin genoemd is in de media met betrekking tot de hierboven genoemde procedure.’