Er is een nieuwe revolutie gaande in de landbouw. Na de mechanische revolutie en de komst van kunstmest, is nu data de aanjager van een nieuwe landbouwrevolutie waarbij boeren niet langer gevoed door intuïtie maar door data keuzes maken om hun gewas optimaal te laten groeien.
Een en ander is afkomstig van het bedrijf AgroCares in Wageningen. Dit bedrijf ontwikkelt technologie voor de agrarische sector over de hele wereld voor het monitoren en analyseren van nutriënten in de bodem, in diervoeding en binnenkort ook in blad. Dit gebeurt met de zelf ontwikkelde sensor- en databasetechnologie: een draagbare scanner en een lab-in-a-box, een sensor lab. De AgroCares scanner is uitgerust met een NIR (nabij infrarood) spectroscopie- scanner. Dit is een optische meettechniek in het spectrale bereik van 800-2500 nm. Deze sensor wordt geleverd door het Egyptische bedrijf Si-Ware.
Van data naar landbouwadvies
De data kunnen rechtstreeks aan de boer gegeven worden op zijn land of in zijn stal. Hij of zij ontvangt een rapport op smartphone of laptop en weet direct de nutriëntenbehoeften van zijn grond. Vooral in het buitenland heeft AgroCares naar eigen zeggen een ware revolutie ontketend. ‘Elke boer in Nederland test zijn grond, maar wereldwijd is dit slechts 5 procent. Dit is één van de redenen waarom we in Kenia gestart zijn, want daar kunnen we enorme stappen maken’, aldus Angelique van Helvoort van het bedrijf. ‘We zijn gestart als ‘rondreizend circus’ met ons laboratorium in een landrover.’
Adviseurs
Bij het bedrijf uit Wageningen werken nu zo’n zeventig mensen en de onderneming is actief in maar liefst tweeëntwintig landen. ‘Bijna overal Boerenbond-keten. Grote voordeel van werken met adviseurs is dat zij veel boeren kunnen bereiken met één scanner en dat zij vaak nog aanvullende services kunnen bieden. Dus niet alleen meten wat de werken onze klanten met adviseurs die voor hen het scannen verzorgen bij de boeren. Klanten kunnen bijvoorbeeld kunstmestleveranciers zijn of medewerkers van winkels vergelijkbaar met de Nederlandse bodem nodig heeft, maar ook het leveren van de juiste bemestingsstoffen of het geven van adviezen over bijvoorbeeld irrigatie.’
Data-analyse
Om tot juiste adviezen te komen, heeft AgroCares meer dan vijftienduizend grondmonsters verzameld, geanalyseerd en verwerkt in een zelflerende database. Deze grond is zowel gescand met behulp van sensoren uit het ‘lab in the box’ en de scanner en uitgebreid geanalyseerd via traditionele zogenaamde ‘natte chemie’, in het eigen laboratorium van AgroCares in Wageningen. ‘Met behulp van algoritmes worden metingen die binnenkomen vergeleken met de aanwezige data van de database en kunnen de nutriënten en eventuele bijbehorende adviezen bepaald worden. Voor een nieuw land (dus buiten de tweeëntwintig landen, die nu in de database zitten) worden er nog aanvullende monsters verzameld en geanalyseerd. We hopen uiteindelijk zoveel monsters te hebben verzameld in onze database, dat dit grondsoorten en combinatie van de hele wereld bevat, zodat nieuwe monsters toevoegen niet meer nodig is’, aldus Van Helvoort.
Cloudomgeving
Klanten kunnen een scanner kopen voor drieduizend euro en een daarbij horende licentie afnemen voor een jaar, met een kostprijs vanaf zeventienhonderd euro per jaar. Van Helvoort: ‘We verwachten vooral meer scannerpakketten te verkopen nu we ons ook richten op het meten van voedingsstoffen in veevoer, een ontwikkeling waar we enkele maanden geleden met onze Nederlandse partner Trouw Nutrition mee zijn gestart. Uiteindelijk willen het mogelijk maken om met één scanner alle nutrieten op een boerderij te meten. Te beginnen met de voedingsstoffen in de bodem, vervolgens nutriënten in veevoer en als vervolgstap nutriënten in het gewas. De gebruikers hebben toegang tot alle data via een cloudomgeving die steeds voorziet in de meest recente data.’ Uiteindelijk wil het bedrijf toe naar verschillende scanners voor de bodem, voor het veevoer en voor het gewas. Deze apps worden gemaakt door zes it’ers in Turkije, die bij AgroCares in dienst zijn. De algoritmes worden geschreven door een drietal it-professionals in Wageningen.
Wat zijn ten slotte de toekomstplannen van het bedrijf? Van Helvoort: ‘Nu kunnen we met de scanner al on-the-spot meten, maar moet iemand nog de scanner bedienen. In de toekomst willen we de de meting ook ‘on-the-go’ kunnen doen, dus gekoppeld aan machines die het land bewerken en van bijvoorbeeld exact de juiste meststoffen voorzien.
Dit artikel verscheen eerder in Computable Magazine nummer 2 2019.
AgroCares
AgroCares is gestart in 2013 als onderdeel van gewas- en bodem-onderzoeker BLGG AgroXpertus, onder leiding van Henri Hekman. Het bedrijf heeft zo’n zeventig werknemers en kantoren in Wageningen, Turkije en Kenia. In totaal werken er werknemers met maar liefst twintig verschillende nationaliteiten bij de onderneming.
AgroCares is operationeel in de volgende landen: Nederland, Denemarken, Polen, Oekraïne, Hongarije, Kenia, Namibië, Rwanda, Polen, Hongarije, Oekraïne, Burundi, Zambia, Tanzania, Ivoorkust, VS, Myanmar en de Filipijnen. In Vietnam, Ghana en Canada zijn activiteiten gepland.