De Nederlandse blockchainbedrijven LTO Network en V-ID hebben een oplossing ontwikkeld om blockchain in te zetten voor gegevens en processen die je moet kunnen 'vergeten' in het kader van Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het is een tool die niet de persoonlijke data, maar alle informatie over de verwerking van deze data opslaat, in de blockchain. Hierdoor kunnen persoonlijke data op verzoek van de consument worden verwijderd, terwijl het proces van verwijdering in de blockchain zichtbaar blijft.
Op het eerste gezicht lijkt de AVG in tegenspraak met de grondbeginselen van blockchain, schrijven de bedrijven. Blockchain is een manier om gebeurtenissen voor altijd op te slaan, terwijl de AVG consumenten juist het recht geeft om te worden vergeten.
De oplossing die LTO Network en V-ID hiervoor bedachten, is gedecentraliseerd waarmerken van data als bewijs van het bestaan van deze data op een bepaald moment. ‘Hierbij worden de bevestigingsdata, dus niet het dataobject zelf, opgeslagen in de openbare blockchain. De data zijn enkel benaderbaar door de bezitter van het wachtwoord’, schrijven de bedrijven.
Validatie en verificatie
Het waarmerken van bestanden gebeurt via het blockchainplatform dat LTO Network heeft ontwikkeld. Daarmee kan elk bestand worden gevalideerd. Na validatie kan de ontvanger van het bestand de authenticiteit binnen vijf seconden controleren. Dit doet hij door het bestand te slepen naar een webportal die door V-ID werd ontwikkeld. Met dit proces van validatie en verificatie kun je digitale documenten vrij delen, zonder het risico van onrechtmatige manipulatie voordat het bestand door de ontvanger in bezit is.
De blockchainoplossing van LTO Network is al in gebruik bij onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bij advocatenkantoor CMS Law & Tax. V-ID heeft onder meer Airbus Defence & Space en Krohne als klant. Het is onbekend of zij het bovengenoemde validatie- en verificatieproces inzetten.
De twee blockchainbedrijven organiseerden eind maart een sessie over de inpassing van de AVG in blockchaintechnologie. Het doel is om best practices te formuleren. Ook de Europese Commissie is kortgeleden begonnen met een eerste verkenning op dit gebied.