Kaspersky Lab opent in mei dit jaar een tweede Transparency center in Europa. In zo'n centrum krijgen relaties inzage in de broncode van de cybersecuritysoftware van het bedrijf. Naast Zürich kunnen organisaties nu ook terecht in Madrid.
Bezoekers van het Spaanse transparency center kunnen zelf bepalen welke type informatie zij willen verschaffen. Zo kunnen ze een algemeen overzicht krijgen van de Kaspersky Lab-processen voor de ontwikkeling van software of informatie over het verwerken van gegevens tot aan een beoordeling van broncodes van het bedrijf, al dan niet onder begeleiding van onafhankelijke accountancy-adviseurs. Naar verwachting zal Kaspersky Lab tegen 2020 ook transparency centers openen in Azië en Noord-Amerika.
De drang naar openheid en transparantie bij Kaspersky Lab komt er niet zomaar. Onder meer de V.S. en Nederland hebben de producten van het bedrijf geband omdat het te nauwe banden zou hebben met de Russische overheid. Het gebruik van de software van Kaspersky werd daarbij beschouw als een veiligheidsrisico.
Russische wetgeving
Kaspersky Lab liet onlangs eveneens de Russische wetgeving op het gebied van gegevensverwerking- en opslag toetsen door een onafhankelijke expert op het gebied van Russische en internationale wetgeving. Het onderzoeksrapport van Kaj Hober, hoogleraar investerings- en handelsrecht aan de Universiteit van Uppsala in Zweden, meldt dat Rusland drie wetten kent op het gebied van gegevensverwerking en -opslag. Volgens Hober hoeft Kaspersky Lab niet te voldoen aan deze wetgeving omdat het bedrijf niet onder de telecommunicatiewetgeving valt van bijvoorbeeld Internet Service Providers. De aard van de bedrijfsactiviteiten van Kaspersky Lab zorgt ervoor, dat de producent van cybersecurityproducten geen gebruikers- of productgegevens hoeft te delen met de Russische overheid.