Cisco blijft ondanks een blijvende daling in marktaandeel de meest gebruikte netwerkleverancier. Fortinet heeft in de afgelopen jaren de meest duidelijke groei laten zien in zijn marktaandeel in netwerkapparatuur. In 2013 maakte 3,4 procent van de Nederlandse organisaties met meer dan vijftig werknemers gebruik van deze apparatuur. Nu, in 2019, is dat meer dan verdubbeld tot 9,5 procent. Cisco blijft met ruim 73 procent de meest gebruikte leverancier.
Dit blijkt uit onderzoek van Smart Profile (voorheen Computer Profile) naar het gebruik van routers, switches, hardware firewalls en wifi-apparatuur onder bijna vierduizend Nederlandse organisaties met meer dan vijftig medewerkers.
Cisco blijft met 73,3 procent veruit koploper in Nederland. Dat percentage is echter wel flink gedaald ten opzichte van 2018 (78,2 procent); in de jaren daarvor daalde het marktaandeel ook al, maar minder snel (zie grafiek) Het levert hierbij vooral terrein in op de nummers 2 en 3, respectievelijk HPE/Aruba met 9,5 procent en Fortinet met 6,9 procent. Hiermee wordt Juniper (6,6 procent) uit de top-3 gegooid.
Per markt zijn er wel wat verschillen zichtbaar. Zo ligt het gebruik van Cisco duidelijk het hoogst bij bedrijfslocaties van multinationals. 91,6 procent van deze organisaties gebruikt in Nederland netwerkapparatuur van Cisco. In het publieke domein en bij middelgrote bedrijven (50-250 medewerkers) komt Cisco relatief minder vaak voor met een penetratie van 66 procent. In die segmenten ligt dan ook de meeste ruimte voor concurrentie om terrein te winnen, aldus Smart Profile.
Hardware firewalls
Het gebruik van hardware firewalls is de afgelopen jaren constant. In 2019 heeft 41,5 procent van de ondervraagde locaties deze in huis. Cisco en Fortinet voeren deze markt aan met respectievelijk 29,3 procent en 20,4 procent van de markt. Dell EMC neemt 10,3 procent voor zijn rekening, Juniper 7,2 procent en Palo Alto Networks sluit de top-5 met een marktaandeel van 7,1 procent.
In de top-5 staan vanaf 2015 steevast dezelfde partijen, waarbij Juniper en Dell EMC de afgelopen jaren stuivertje wisselen voor een positie in de top-3 van leveranciers van hardware firewalls.
Routers
Zo’n 73 procent van de locaties zegt anno 2019 gebruik te maken van routerapparatuur. Dit was vorig jaar nog bijna 80 procent. De markt voor routers was op zijn hoogtepunt in 2015 toen bijna 90 procent van de ondervraagde organisaties aangaf router-apparatuur te gebruiken.
Ook op dit gebied is Cisco leidend met 76,8 procent van de markt. HPE/Aruba neemt 14,5 procent van de router-markt voor zijn rekening en de andere leveranciers hebben elk niet meer dan 2 procent van de markt.
Interessant is te zien dat Huawei bezig is aan een gestage opmars in de markt voor routerapparatuur. In 2017 kwam de leverancier binnen in de top-10 en is in 2019 opgeklommen naar de vierde plaats met (nog steeds) een bescheiden aandeel van 1 procent.
Switches
Switches zijn de meest voorkomende vorm van netwerkapparatuur. We komen ze tegen bij circa 90 procent van de ondervraagde locaties. De analyse van Smart Profile laat zien dat bijna 60 procent van de gebruikte switches door Cisco wordt geleverd. Bijna 34 procent betreft een HPE/Aruba switch en Huawei maakt de top-3 af met 1,4 van de geleverde switches in Nederland. De aandelen van Cisco en HPE/Aruba zijn ten opzichte van 2018 verder gegroeid, met respectievelijk 0,5 en 0,2 procentpunt.
Wifi-apparatuur
Wireless netwerkapparatuur komen we tegen bij circa 80 procent van de Nederlandse organisaties. Na een lichte daling in 2017 is er nu weer een stijgende lijn van het aantal locaties met wifi-apparatuur. Van het totale aantal in gebruik zijnde systemen betreft 47,4 procent een Cisco-product. HPE/Aruba volgt op enige afstand met 19,8 procent en Aerohive is de derde partij op de Nederlandse markt met een aandeel van 10,2 procent.
Juniper verliest de laatste jaren terrein op het gebied van draadloze netwerkapparatuur. Waar het aandeel enige jaren rond de 4 procent lag, blijkt het in de laatste drie jaar gedaald tot de huidige 2 procent.