Huawei opent opnieuw de tegenaanval op landen die het bedrijf wantrouwen vanwege vermeende banden met de Chinese overheid. De kritiek van de Verengde Staten, die het bedrijf wantrouwen uit angst voor het doorspelen van data aan de Chinese overheid via technische trucs in hardware, software en netwerktechnologie, heeft volgens de Chinezen slechts een politiek doel. Vanuit technisch perspectief slaan de aantijgingen over 5G nergens op, stelt Huawei.
Dat zeiden afgevaardigden van het bedrijf tijdens een bijeenkomst op industriebeurs Hannover Messe 2019. Tijdens die bijeenkomst over de koers en strategie van het Chinese bedrijf gingen ze onder meer in op een recent aangekondigd ‘Security- & Transparancy Center’ in Brussel.
Huawei wil trendsetter zijn in openheid rondom hard- en software. Klanten, operators en overheden kunnen binnen de muren van het Brusselse centrum de broncode inzien van software en er komen allerlei checks voor verschillende stappen in het ontwikkel- en productieproces van hard- en software.
Eerder werd al aangekondigd dat het bedrijf miljarden investeert in nieuwe transparante ontwikkelmethoden, vertelt Mika Lauhde, eindverantwoordelijke voor cyber security & privacy en de wereldwijde public affairs van het bedrijf. ‘We hebben overheden in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al kunnen overtuigen. Ook in de VS is het spel wat ons betreft nog niet uit’, zie Lauhde. Vooral de claim dat het Verenigd Koninkrijk is overtuigd van de openheid van het bedrijf is opvallend omdat juist de Britten twijfels zouden hebben over de veiligheid van Huawei-apparatuur.
5G
Hoewel het bedrijf veel hinder heeft van de aantijgingen, ziet Lauhde ze ook als een mogelijkheid om meer toe te lichten welke stappen het bedrijf zet om openheid te bieden. ‘We zijn door de jaren heen ook volwassener geworden’, stelt Lauhde, die eerder voor Nokia werkte. ‘We zijn enorm gegroeid en toezichthouders in de landen waar we actief zijn stellen allerlei verschillende eisen. Zo moeten we in Groot-Brittannië al langer onze broncode openbaren om zaken te doen met de overheid. We sporen onze toeleveranciers ook aan om dat te doen.’
Volgens Lauhde draaien er bovendien al sinds 1998 programma’s om meer zicht te krijgen in de ontwikkelketen. Daarbij is het bedrijf nota bene door het Amerikaanse IBM geholpen met de opzet van een geïntegreerd systeem voor productontwikkeling, voegt de Finse oud-medewerker van Nokia toe.
Laudhe krijgt bijval van onder meer Zhang Lin, verantwoordelijke voor zakelijke klanten van Huawei in West-Europa. Vergeleken met 2,3 en 4G is 5G veel veiliger. Doordat zowel signalen als apparatuur (interfaces) versleuteld zijn kunnen data niet worden afgevangen door bijvoorbeeld nepstations. Ook de transmissie naar het core-netwerk is versleuteld. Aantijgingen dat 5G niet veilig is, zijn technisch echt onjuist.’ Volgens het bedrijf dienen de aantijgingen vooral een geopolitiek en economisch doel.
Ai en samenwerkingen
Huawei kondigde ook een reeks nieuwe diensten, samenwerkingen en producten aan. Zoals een testbed voor edge computing: OPC UA over TSN. Daarmee kunnen bedrijven in de industrie experimenteren met verschillende infrastructuren aan hard- en softwarestacks.
Die oplossing voor de digitale transitie van bedrijven in de industrie wordt ontwikkeld met ruim dertig partijen waaronder: AII, Avnu Alliance, Edge Computing Consortium Europe (ECCE), Fraunhofer FOKUS en Schneider Electric.
Huawei lanceerde ook Atlas. Dat is een intelligent platform voor rekenkracht dat wordt ingezet voor artificial intelligence-toepassingen en wordt onderdeel van een volledig geintegreerde ai-oplossing van de leverancier. Huawei’s Atlas Intelligent Computing Platform bestaat uit een aanbod van verschillende apparatuur zoals modules, kaarten, edge-stations en appliances, die gebruik maken van Huawei’s Ascend-310-chips. Volgens de Chinezen voldoet die chip aan de technicsche eisen van ai-applicaties en de ontwikkeling van allerlei ai-diensten voor bedrijven.