In de tweede half van 2019 start in Eindhoven een aantal tests met 5G-toepassingen. Het gaat onder meer om verbindingen tussen ambulancevoertuigen, het streamen van wedstrijdbeelden van PSV die gefilmd zijn met 360-gradencamera’s en labs voor het testen van 5G-toepassingen op de High Tech Campus.
Dat melden de gemeente Eindhoven, VodafoneZiggo en Ericsson in een gezamenlijk persbericht. Het gaat om tests waarvoor door Het Agentschap Telecom een tijdelijke vergunning is verleend in de 3,5 Gigahertz frequentie. De centrale vraag is: hoe kun je maatschappelijke uitdagingen in steden – zoals stijgende zorgbehoeftes of verkeersproblemen – oplossen met behulp van nieuwe technologieën? Ook de gevolgen voor de gezondheid van burgers en de ruimtelijke inpassing komen aan bod.
Eén van de tests is ‘connected ambulances’. In die samenwerking tussen VodafoneZiggo, Ericsson, Philips, GGD-ambulancedienst en het Catharina Ziekenhuis wordt met 5G-verbindingen al tijdens de rit van een ambulance hulp op afstand geboden bij de diagnose en voorbereiding op een behandeling.
Op de High Tech Campus Eindhoven komt een 5G-lab waar bedrijven (startups, mkb, multinationals), studenten en wetenschappers nieuwe 5G-toepassingen en prototypes kunnen testen en onderwerpen aan een praktijkproef. Daar onderzoeken betrokkenen of hogere snelheid, meer netwerkcapaciteit, korte responstijden (low latency) en de mogelijkheid om verschillende apparaten tegelijk aan te sluiten en aan te sturen (internet of things) bijdragen aan maatschappelijke doelen en bedrijfsvoering. LUMO Labs, de in Eindhoven gevestigde investeerder en accelerator, krijgt als partner een aanjagende rol om startups en studentinitiatieven te selecteren en te begeleiden.
PSV
In het Philips Stadion van voetbalclub PSV zullen mogelijkheden worden onderzocht om met 5G-360-gradencamera’s voetballers vanuit een zelfgekozen blikveld te kunnen streamen. De kijker zit dan virtueel op de eerste rij of zelfs naast de wisselspelers in de dug-out, terwijl ze thuis vanaf de bank de wedstrijd volgen. Het officiële startsein voor de 5G-pilots werd gegeven door algemeen directeur van Ajax, Edwin van der Sar, die vanuit Amsterdam per hologram aanwezig was in Eindhoven. Hij tekende een convenant met PSV-directeur Toon Gerbrands.
Ook zijn er plannen om op afstand via 5G een popconcert of evenement bij te kunnen wonen in het Eindhovense poppodium. Daarbij zijn 5G-experimenten mogelijk, bijvoorbeeld door toevoeging van een digitale laag met extra informatie.
Belangen burgers
Jeroen Hoencamp, directeur van VodafoneZiggo, is blij met Eindhoven als nieuwe testlocatie voor 5G. ‘Wij werken hard aan het netwerk van de toekomst, zowel vast als mobiel. Daarom doen we – samen met andere partijen en ondernemers – al pilots in 5Groningen waar we met simulaties nieuwe technieken zoals netwerk-slicing en edge computing uitwerken. Tot nu toe hadden wij geen mogelijkheden om dat met gebruik van de 3,5GHz frequentie te testen. Daarom zijn we opgetogen dat we onder de rivieren binnenkort echt 5G kunnen beproeven met de 3,5GHz-testlicentie in Eindhoven.’
Stijn Steenbakkers, wethouder Economie, Brainport, Onderwijs en Innovatie van de gemeente Eindhoven, zegt: ‘Voor ons als gemeente staat het welzijn van onze inwoners altijd voorop. Wij vragen daarom aan partijen om via onafhankelijk onderzoek, transparante metingen en voorlichting aan de omwonenden aandacht te geven aan vragen en zorgen over mogelijke gezondheids- of ruimtelijke effecten. De partijen hebben afgesproken dat deze verantwoordelijkheden in elk projectplan worden vastgelegd.’
Beste Pim, ik heb me meerdere malen afgevraagd bij dit soort artikelen hoe men tot een implementatiebeslissing is gekomen, met name wat men heeft gedaan met de gezondheidsproblematiek rondom 5G. Buiten dat, een mooi project.