In plaats van 22.000 hoeft Logius 'slechts' 3900 PKIoverheid-certificaten te laten vervangen. Dat meldt de ict-beheerder van de rijksoverheid na afronding van het vervangingsplan. Alleen certificaten die worden gebruikt voor publiek webverkeer moeten worden vervangen.
PKIoverheid-certificaten moeten garanderen dat internetverkeer via websites en e-mails van rijksdiensten goed is beveiligd. Logius is verantwoordelijk voor twee van de drie certificaatniveaus. Het derde niveau, de gebruikerscertificaten, wordt geregeld via publieke en private certificaatverstrekkers.
Half maart 2019 kwam de organisatie er achter dat een deel van de door derden uitgegeven certificaten niet meer voldoet. Na deze constatering meldde Logius dat maximaal 22.000 PKIoverheid-certificaten moeten worden vervangen. Nu is besloten om daarvan 3900 te laten vervangen, meldt Logius vrijdag 29 maart 2019.
Publiek webverkeer
Het uitgangspunt van het plan is dat alleen certificaten die worden gebruikt voor publiek webverkeer moeten worden vervangen. Certificaten die op een andere wijze worden gebruikt, zoals voor interne omgevingen of voor machine-to-machine communicatie, behoeven volgens Logius geen vervanging.
Het duurt waarschijnlijk maximaal acht maanden voordat de 3900 certificaten zijn vervangen.
Foutieve nummering
Dat een deel van de uitgegeven certificaten niet meer voldoet, heeft te maken met een verkeerde configuratie van de uitgiftesoftware die diverse grote certificaatverstrekkers gebruiken. Hierdoor gaven verstrekkers als Google, GoDaddy en Apple jarenlang certificaten met een foutieve nummering af.
PKIoverheid
PKIoverheid-certificaten zijn digitale certificaten die moeten voldoen aan de eisen van de overheid, bijvoorbeeld met betrekking tot het uitgifteproces en de koppeling aan een stamcertificaat (certificaathiërarchie). Servercertificaten zijn voor het beveiligen van een website en online transacties (respectievelijk SSL en SBR). Eindgebruikercertificaten zijn bedoeld voor het veilig communiceren, ondertekenen en inloggen namens een organisatie.
De overheid heeft verschillende trusted service providers (tsp’s) aangewezen die veiligheidscertificaten mogen uitgeven. Er is hierbij een onderscheid tussen commerciële tsp’s en overheids-tsp’s:
- Ministerie van Defensie
- Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (via het CIBG)
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- KPN
- QuoVadis Trust/Link
- Digidentity
- Cleverbase ID