De cloud lijkt dé oplossing om het gebruik van moderne bedrijfssoftware te vereenvoudigen. Veel bedrijven focussen zich echter op een single cloud-omgeving en krijgen het benauwd als ze horen dat ze een multicloud-strategie nodig hebben en moeten vertrouwen op hybride cloudvormen. Om nog maar te zwijgen over nieuwe combinaties zoals de elastische hybride multi-cloud. Voor de meesten klinken de termen alleen al te complex en tijdrovend. Dit terwijl het juist ontelbare mogelijkheden biedt voor bedrijven om efficiënter en innovatiever te opereren. Verduidelijking is daarom een goede eerste stap.
Toen bedrijven een aantal jaren geleden voor het eerst gebruik begonnen te maken van cloud-applicaties, draaiden deze meestal op een eigen datacenter op locatie. De back-office, denk aan hr- en payroll-systemen, werd vaak als eerst overgebracht naar een single public cloud-omgeving. Dat houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van de publieke clouddiensten van één cloudprovider. Grote cloudproviders, zoals AWS (Amazon Web Services), bewezen al snel dat het overbrengen van applicaties en workloads naar de publieke cloud veel voordelen met zich mee brengt. De ontwikkeling van de cloud, en daarmee ook de investeringen hierin, namen in rap tempo toe. Cloudproviders boden verschillende opslagmogelijkheden en maakten het hiermee zo aantrekkelijk mogelijk diensten over te brengen naar de cloud. Naast AWS bewezen ook Microsoft en Google met hun investeringen de mogelijkheden van de cloud. Denk aan de ontwikkeling van technologieën als machine learning (ml) en artificial intelligence (ai). Gevolg: bedrijven zijn niet meer tevreden met slechts een enkele cloudprovider.
Hybride cloud
Dit betekende de opkomst van de multi-cloud. Met een multi-cloudstrategie kunnen bedrijven gebruikmaken van de publieke clouddiensten van verschillende providers. Tegelijkertijd met de wens niet afhankelijk te zijn van één cloudprovider, ontstond het besef dat niet alles in de publieke cloud thuishoort. Voor optimale prestaties, veiligheid en efficiëntie is een goede balans nodig tussen werklast in de publieke cloud en in een cloud-omgeving die op eigen hardware draait en wordt beheerd – de private cloud. Zo ontstond de hybride cloud: het combineren van publieke en private clouddiensten die samenwerken.
Combineren multi- en hybride cloud
Door de voorgaande strategieën te combineren en schaalbaarheid hieraan toe te voegen ontstaat de elastische hybride multi-cloud. Bedrijven willen zo kostenefficiënt mogelijk omgaan met hun middelen. Dit betekent dat ze ook de door hen geselecteerde clouddiensten naar behoefte willen gebruiken. Cloud-aanbieders leveren daarom flexibele en schaalbare diensten. Dit is bijvoorbeeld praktisch voor kleinere webwinkels die hun systeem via de cloud bedienen. Als ze een groter gebruik van de webwinkel verwachten, bijvoorbeeld tijdens de kerstperiode, kunnen ze op korte termijn en tijdelijk van meer diensten gebruikmaken. De kosten hiervoor zijn te besparen als het verkeer op de site weer afneemt.
Drie basisstappen
Het kiezen van de juiste cloudstrategie is complex. Daarom schakelen veel bedrijven de hulp van externe partijen in. De volgende drie basisstappen helpen bedrijven alvast op weg:
- Start met de kern
Ondanks dat nieuwe toepassingen zoals ai en ml bedrijven triggert om direct met de cloud aan de slag te gaan, is het bij het kiezen voor een cloudstrategie van cruciaal belang dat je begint met de kern van jouw bedrijf. Welke applicaties en diensten moeten optimaal functioneren om je bedrijf draaiende te houden? Kies een cloudstrategie en -provider die hierbij aansluit.
- Maak kosten inzichtelijk
Zorg dat je op de hoogte bent van de kosten van on-premise (datacenter op locatie) ten opzichte van cloudservices. Een veelvoorkomende misvatting is dat de cloud altijd goedkoper is. Dit omdat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Echter, als jouw gebruik aanzienlijk is, kan het voordeliger zijn te gaan voor on-premise. Zorg dus dat je kosten met elkaar vergelijkt en dit inzichtelijk maakt.
- Zorg voor compliancy
Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regelgeving die betrekking heeft op jouw bedrijf wat betreft het opslaan en hergebruiken van gegevens. Als je in Europa opereert, moet je rekening houden met de Europese wetgeving (denk aan de AVG). Hetzelfde geldt voor de locatie waar je data opslaat. Dit betekent niet dat je niet naar de cloud kunt overstappen, maar dat je je wel bewust moet zijn van de locatie waar jouw cloudprovider zich bevindt en waar data worden opgeslagen en waar het naartoe kan verplaatsen.
Plan van aanpak
Natuurlijk is het aan te raden een expert in de arm te nemen om de juiste strategie te bepalen en ingewikkelde processen zo eenvoudig mogelijk te houden. Zodra het plan van aanpak is uitgewerkt, kun je op de juiste manier gebruikmaken van het enorme potentieel van de cloud en voorop blijven op concurrenten.
Auteur Valerie Walsh is senior vicepresident EMEA bij Digital Realty.