Zitten er voldoende nerds bij de overheid op plekken waar kennis nodig is? Over het algemeen koopt de overheid deskundigheid in, die weer verdwijnt nadat een project afgerond is. Als het ooit afkomt. Is er voldoende expertise bij de overheid?
Bij de podcast Met Nerds Om Tafel zat afgelopen week D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Hij is een van de weinige Kamerleden die relatief veel verstand heeft van ict, ook al zegt hij zelf dat hij er ‘een beetje ingerold is’. Toch probeert hij het stigma dat politici niks van it weten een klein beetje teniet te doen, al geeft hij ook weer toe dat de kennis in de kamer van i(c)t te laag is.
Gelukkig ziet hij een verandering bij zijn collega’s en hij pleit voor een minister van Technologie. Of dat dan een minister moet zijn of iets als een topadviseur onder de premier, maakt hem niet zoveel uit. Ook zou er een vaste Kamercommissie digitale zaken moeten zijn zodat er echt fundamenteel is in te gaan op zaken als ai en wat al niet meer.
Hoe denkt u dat het it-expertiseprobleem bij de overheid echt is op te lossen?
Dit is niet van toepassing op het I(c)T vlak maar geldt voor de hele overheid. De ‘ons kent ons’ cultuur moet de kop worden ingedrukt. Niet dat dit ooit helemaal weg te houden is maar het is nu duidelijk doorgeschoten. Politiek gaat voor pragmatiek en rekenschap wordt er nauwelijks gegeven. Daar komen wij burgers weer bij kijken. Wij burgers dienen veel assertiever te zijn en meer transparantie en rekenschap te eisen van de overheid.
Het is niet zozeer gebrek aan ICT kennis, maar een gebrek aan management buy-in. Het management is te risicoschuw, waardoor de innovatie stokt en de flexibiliteit verdwijnt.
Het mitigeren van risico’s heeft zo een averechts effect. De systemen worden steeds complexer en moeilijker onderhoudbaar. Op een gegeven moment wordt de situatie nijpend en loopt de boel vast.
Er zijn natuurlijk wel oplossingen, maar dit is moeilijk voor het voetlicht te brengen.
Ik kan mij erg vinden in de opmerking van Johan Duinkerken.
Beleid hierop zou er wel toe leiden dan we voor nogal veel vakgebieden echte vaklui zou moeten inhuren hetgeen het overheids apparaat fors zou uitbereiden… willen we dat ?
Ook zou dat er toe kunnen leiden dat bovengenoemde mensen ervoor zouden zorgen dat allerlij waardeloze overheidsdienaren op een zijspoor gezet zouden worden en dat die dus snel daarna een meer passende job zouden mogen gaan zoeken. Willen we dat ?
Een van de belangrijkste problemen (Johan verwijst er al naar) is dat het een komen en gaan is van beleidsmakers (die soms ook nog beinvloed worden door vriendjes van de golfbaan) waardoor niet de beste maar de meest lucratieve keuze bepalend is voor wat er besloten wordt.
Lijkt me best interesant om eens met een paar serieuze vaklieden de bomen over de vraagstelling van dit artikel.
Maar hey !!!! jullie kennen me… dat gaat een feestje worden !
en tja helaas… er gaat niets mee gebeuren want in de tussen tijd zijn er dan al twee keer nieuwe verkiezingen geweest.
Wellicht eerst eens wetgeving verzinnen waarop achteraf rekenschap afleggen mogelijk wordt.
Wil de politiek vast ook niet maar jongen… als dat gebeurt is het wellicht ook acceptabel om het toch al riante salaris nog eens wat omhoog te tillen.