Mijn vrouw heeft af en toe een pyjamadag. Vrouwen hebben daar recht op. Ze hebben net een paar hele dagen hard gewerkt en dan hebben ze, als iedereen het huis uit is, recht om even in de pyjama de hele dag niks te doen en te Nexflixen.
Heeft u enig idee wat er gebeurt als wij mannen op zaterdag de hele dag onze slaapkleren aanhouden? Dan knapt er daarboven iets in het hoofd van een vrouw. Dan begint ze te stotteren en zegt ze: ‘Maar, maar, maar… er moet nog zo veel gebeuren in huis!’. Ja, misschien had je gisteren niet de hele dag in je pyjama moeten lopen. En daarna gaan we meestal een schoffel pakken en iets in de tuin doen.
Streamingsdienst Apple
Tot zo ver mijn frustratie. Hoe ik hier op kom? Apple gaat volgende week hoogstwaarschijnlijk ook met een streamingsdienst komen. Weer eentje erbij. Slim natuurlijk. Apple had in 2001 met de introductie van de iPod en iTunes al door dat met content veel meer valt te verdienen dan met het apparaat. Het gaat niet om het koekje maar om het ijs. Maar als je het koekje niet hebt, dan mag je ook het ijs niet leveren. Daarom staat Apple ook sterk natuurlijk, ze leveren allebei.
De tuin doen
We geven veel geld uit aan devices, maar ondertussen nog veel meer aan content. We hebben Netflix en Videoland voor films en series, Fox voor het voetbal, Spotify voor de muziek en Blendle voor de krant. Tel al die abonnementen even bij elkaar op en je komt erachter dat die telefoonrekening van vroeger niet eens zo hoog was. En we betalen dat allemaal zodat we niet meer met onze luie kont van de bank hoeven te komen. Of ja, we? Mijn vrouw. Ik moet de tuin nog doen.
Op zich is het niet vreemd dat er met content (muziek, films, boeken, kranten, …) meer geld te verdienen is dan met afspeelapparaten. Dat is nu zo, en dat was vroeger ook zo!
Vroeger had je voor 200 gulden een goede platenspeler, en een plaat kostte 25 gulden. De meeste muziekliefhebbers hadden wel meer dan 8 grammofoonplaten. En zelfs als je de hele installatie rekende (dus naast de platenspeler van 200 gulden ook een versterker van 300 gulden en een set speakers van 500 gulden) dan hadden de meeste muziekliefhebbers meer geïnvesteerd in muziek (minimaal 40 platen) dan in de muziekinstallatie (1000 gulden).
Streamingdiensten zijn leuk, ik kijk zelf liever voor een tientje per maand Netflix dan “gratis” (oké, waarschijnlijk heb ik er via de belastingen een paar tientjes voor betaald, waarvan minstens 1 tientje direct naar Matthijs van Nieuwkerk gaat) naar de programma’s van de NPO. Maar teveel streamingdiensten zijn vervelend, ik ga namelijk niet meerdere tientjes per maand betalen omdat Netflix die ene serie niet heeft. Een extra streaming dienst (wat Disney bijvoorbeeld gaat doen) zit ik niet op te wachten, versplintering van het aanbod is verschraling van het aanbod.
Zoals ik het begrepen heb, gaat Apple het anders doen. Apple gaat content van andere diensten doorverkopen. Er doen verschillende aanbieders mee, alleen Netflix niet. Maar dat is niet erg, want als er maar genoeg aanbieders hun content via Apple aanbieden, dan stappen mensen over van Netflix op Apple (want er zullen niet zoveel zijn die dubbele abonnementen nemen), waardoor Netflix uiteindelijk overstag zal moeten gaan. Laten we hopen dat Apple de versplintering tegen weet te gaan. Ze pakken het groots aan, je kunt tegenwoordig op bijna elk modern apparaat (dus ook niet van Apple) gebruik maken van de Apple diensten.
Denk dat je eerder kan verwachten dat op alle apparaten van Apple de netflix apps nou net even minder soepel werken dan de standaard Apple apps om content te bekijken en beluisteren. Het blijft immers een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf.
Ik denk het niet. Ik denk dat Apple gewoon 15% van de abonnementekosten van Netflix en collega’s wil incasseren. Dat kan alleen maar als eindgebruikers liever / makkelijker / goedkoper via Apple hun streams kijken.