Het Europees Parlement heeft een nieuwe reeks wetten goedgekeurd die het auteursrecht stevig op de schop nemen. Op de nieuwe regels kwam een storm van kritiek van vooral grote internetbedrijven.
Een basisprincipe van de nieuwe wet is dat websites en internetbedrijven nu meer verantwoordelijk zijn voor de content die gebruikers uploaden. Dat betekent dat zij er zelf voor moeten zorgen dat illegaal geüploade films, muziek en teksten niet zijn te delen. Bovendien moeten ook eigenaars van content beter vergoed worden als hun werk verder op internet wordt verspreid. Van bijvoorbeeld krantenartikelen mogen, zonder vergoeding, enkele nog korte stukjes worden gedeeld. Onder meer Google (dat een dienst als Google News uitbaat) had tegen een volledig verbod van delen van nieuws geprotesteerd.
Ook andere internetbedrijven hebben zich tegen de maatregel afgezet omdat zij nu verplicht worden alle uploads die een inbreuk op auteursrecht zouden kunnen vormen, te filteren. Daarbij zou ook het gevaar van censuur om de hoek loeren, klinkt het.
Volgens het parlement beschermen de nieuwe regels citaten, kritieken, parodieën en imitaties beter dan voorheen. Memes zullen bijvoorbeeld beschikbaar en deelbaar blijven. Het niet-commercieel delen van teksten (bijvoorbeeld naar Wikipedia) valt ook buiten de scope van de nieuwe wetten.
Over de hervorming van het auteursrecht werd al jaren gepraat, maar er was altijd weinig consensus over. Ook nu werd de wet niet met een overweldigende meerderheid aangenomen: 348 parlementsleden stemden voor, 274 tegen en 36 onthielden zich.