Via de Asus Live Update-software, standaard geïnstalleerd op computers en laptops van de Taiwanese fabrikant, konden hackers malware installeren. De software bevatte daarvoor een backdoor, zo bevestigt ook Asus zelf.
De backdoor werd eind januari ontdekt door het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky, dat Asus verwittigde. Volgens Kaspersky zou de software (die dient om automatisch de nieuwste drivers en software-updates binnen te halen) tussen juni en november van vorig jaar besmet zijn.
Volgens Asus zou ‘een klein aantal’ systemen met de kwaadaardige code geïnfecteerd zijn. Die code werd via een ‘gesofisticeerde aanval’ op de Asus-servers geplaatst en zo verder verspreid. Meer details geeft het bedrijf er niet over. De klantendienst van Asus zou getroffen klanten al ingelicht hebben en de laatste versie van de software is nu schoon.
Met de backdoor was het mogelijk malware te installeren op computers die van besmette Live Update-software waren voorzien. De code was ook getekend met officiële certificaten van Asus en stond op de eigen Asus-servers. Daardoor was hij moeilijk op te sporen. Kaspersky meent dat de backdoors gebruikt werden voor zeer gerichte aanvallen op bepaalde mac-adressen. Ze werden niet voor massale aanvallen ingezet. Het bedrijf vermoedt dat het om een zogenaamde apt-aanval ging, een gecontroleerde, hoogstaande operatie door een organisatie met zeer veel middelen.
Gebruikers van Asus-computers kunnen met een gratis tool controleren of zij een besmet systeem hebben.