TU Delft en ING bundelen hun kennis en expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie (ai) binnen de financiële sector. De universiteit en de bank zetten daartoe het AI for FinTech Lab (AFL) op. Het doel van de samenwerking is om met ai de effectiviteit en doelmatigheid van data- en softwareanalyse te vergroten. Dat schrijft de universiteit in een persbericht.
Het nieuwe lab is aangekondigd op donderdag 21 maart 2019 tijdens de meerdaagse conferentie Nederland Digitaal in Hilversum. Het AI for FinTech Lab (AFL) heeft twee locaties: de ING-campus in Amsterdam-Zuidoost en de campus van TU Delft in Delft. Het lab brengt studenten, software- en dataspecialisten, onderzoekers en ondernemers van beide organisaties samen.
TU Delft en ING werken al langer samen op het gebied van softwareonderzoek en -ontwikkeling. ‘Binnen het nieuwe AI for FinTech Lab doen onderzoekers en studenten van TU Delft onderzoek naar de ontwikkeling van software voor de financiële sector, waaronder autonome software en systemen voor data-analyse en data-integratie’, meldt de universiteit. ‘Binnen de samenwerking biedt het ING een onmisbare it-infrastructuur, een ambitieuze organisatiestructuur voor softwareontwikkeling, en een leidende positie op het gebied van data fluency en analytics delivery.’
Arie van Deursen, hoogleraar Software Engineering aan TU Delft en wetenschappelijk directeur van het AFL: ‘Het AI for FinTech Lab is voor TU Delft een logische volgende stap in onze samenwerking met ING. Het biedt ons de kans om nieuwe theorieën, methoden en tools op het gebied van kunstmatige intelligentie te ontwikkelen, en om nieuw talent aan ons te binden. Wij verwachten dat de samenwerking binnen het AFL niet alleen zal leiden tot baanbrekende theorieën, maar ook tot gevalideerde oplossingen die breed kunnen worden verspreid.’
Vertrouwen
Görkem Köseoğlu, chief analytics officer van ING Groep: ‘Het gebruik van klantdata biedt grote kansen om betere diensten te ontwikkelen, maar moet tegelijk zorgvuldig worden vormgeven. Voor klanten zijn hun data van groot belang en ING hecht er veel waarde aan dat klanten ons vertrouwen. De samenwerking met TU Delft is daarom van groot belang om beide doelen te realiseren.’
ING raakte in 2014 in opspraak toen deze een pilot wilde starten met het delen van data van rekeninghouders met derden, zonder dat die rekeninghouders daarvoor toestemming hadden gegeven. De proef ging na veel commotie niet door. Inmiddels zijn er nieuwe regels (PDS2). Daardoor kunnen financiële data worden gedeeld tussen financieel dienstverleners en aanbieders van aanverwante diensten en producten die geen bankvergunning hebben. Dat kan alleen als de rekeninghouder daarmee instemt.
Bovendien kwam ING in 2018 in het nieuws toen deze erkende te zijn tekortgeschoten bij zijn proces om witwaspraktijken te voorkomen. De financieel dienstverlener trof daarna voor een recordbedrag van 775 miljoen euro een schikking met het Openbaar Ministerie.
ICAI
Het AI for FinTech Lab (AFL) is deel van ICAI. Dat Innovation Center for Artificial Intelligence is een nationaal netwerk gericht op technologie- en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van kunstmatige intelligentie. ICAI’s innovatiestrategie is georganiseerd rond industry labs, onderzoekslabs die meerjarige strategische samenwerkingen met het bedrijfsleven omvatten.
Andere voorbeelden van die labs zijn: Airlab Amsterdam (gezamenlijk industrielab met Ahold Delhaize), het Nationaal Politielab (samenwerking UvA, Universiteit Utrecht en de Nationale Politie), Elsevier AI Lab (samenwerking UvA, Vrije Universiteit en Elsevier) en het AIM Lab dat zich focust op ai voor herkenning van medische beelden. De doelstelling is dat er in 2019 tien van die laboratoria zijn, waar bedrijven en onderzoekers kunnen samenwerken aan de ontwikkeling van kennis en innovatieve toepassingen.