Het kabinet presenteert voor de zomer van 2019 een strategisch actieplan voor artificiële intelligentie (ai). In dat plan staan beleidskeuzes voor onderwijs, onderzoek en innovatie. Ook het gebruik van data, de transparantie van algoritmen en ethische aspecten worden opgenomen. Dat zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) tijdens de Conferentie Nederland Digitaal, een vierdaagse bijeenkomst over digitalisering in Nederland dat in Hilversum is gehouden.
Het centrale thema van dat congres was artificiële intelligentie. Met het strategisch actieplan wil het kabinet bekijken welke kansen het kan benutten en welke risico’s er kleven aan ai-toepassingen.
Het plan wordt opgesteld in samenwerking met de Nationale AI Coalitie. Dat is een op initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland gestarte coalitie. Die groep heeft de ambitie om van Nederland binnen Europa een voorloper te maken op het gebied van innovatie met ai. De betrokken partijen gaan onder meer kennis, onderzoek en vaardigheden delen. De coalitie roept bedrijven, instellingen, wetenschap en maatschappelijke partijen op om zich aan te sluiten.
Door de AI coalitie worden onder meer laboratoria bij verschillende universiteiten opgezet. Het gaat bijvoorbeeld om locaties in Amsterdam en Utrecht. Doelstelling is dat er in 2019 tien van dergelijke laboratoria komen, waar bedrijven en onderzoekers kunnen samenwerken aan het ontwikkelen van kennis en innovatieve toepassingen. Tijdens het congres is ook een nieuw lab aangekondigd bij de TU-Delft. Dat lab specialiseert zich in fintech.
Gedragscode AI
Donderdag 21 maart nam staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer, tijdens de conferentie een gedragscode voor ai en ethiek in ontvangst. Die code is opgesteld door branchevereniging Nederland ICT. Het gaat om ethische richtlijnen voor de inzet van artificiële intelligentie (ai).
Ik weet het nog zo niet. In het verleden hadden we een ‘fantastisch’ initiatief van de overheid om Nederland een leidinggevende positie te geven door het opbouwen van de kenniseconomie.
Daar moeten we volgens mij ook nog de eerste resultaten van zien.
Ik zie wel verschillen met voornoemde initiatief, maar ik krijg hier geen warm gevoel bij.
Men kan het kabinet een zeker gevoel voor humor niet ontzeggen.
De overheids-ICT is qua beleid en uitvoering nauwelijks op orde. En toch meent men alweer nieuwe plannen te moeten hebben over iets wat momenteel teveel trekken heeft van een hype. ‘Nederland in Europa koploper op gebied van kunstmatige intelligentie’.
Zou het ‘Strategisch Actieplan AI’ worden gepresenteerd op de dag van de opheffing van het BIT?
AI werd in 1991 reeds op de politieke agenda gezet. Daarbij gezekerd door instituten als de NOTA, het tegenwoordige Rathenau Instituut.
Het Rathenau Instituut verricht nog steeds baanbrekend werk op het gebied van AI. Vraag is in hoeverre dat werk als vertrekpunt wordt genomen voor het ‘Strategisch Actieplan AI’.
Waarbij ik nog vergat het Computable-artikel ‘Estland ’tuiniert’ met artifical intelligence’ [ https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/magazine/6628104/5215853/estland-tuiniert-met-artifical-intelligence.html ] aan te halen.
Estland heeft qua ‘Digitale Overheid’ tot op heden aanzienlijk méér tot stand gebracht dan onze eigen overheid. Met daarbij aanzienlijk méér principes en waarborgen voor digitale burgerrechten.
Het Estse “Governments need to think about what do the citizens actually want and need: user-centricity, ease of access, service-delivery efficiency” tegenover het Nederlandse ‘vergaand doorlichten van burgers (WGS)’.
Als Europees koploper komt Estland in april al met een concreet AI-plan. Wellicht zou Nederland van dat plan eens goede nota kunnen nemen, in plaats van opnieuw een krakend wiel uit te willen vinden. Qua digitale burgerrechten is Nederland al sinds jaren zijn koppositie kwijt.
Wellicht tijd voor – nog maar weer eens – een studiereisje?
@PJ
U denkt toch niet dat zoiets als een pragmatische uitvoering de nieuwe politieke plannen in de weg zou moeten staan. Waar kan je dan anders als politicus goede sier mee maken? Dat die politicus cq ambtenaar daar zit komt niet vanwege de competenties maar omdat die persoon gewoon netjes meedoet met het ‘old boys network’. Dat is de hoofdreden waarom we in Nederland zoveel mensen op plekken zijn waar ze eenvoudig weg niet competent genoeg voor zijn. Iedereen die ook maar over durft te beginnen wordt als ketter buiten de groep gesloten en als die persoon echt lastig wordt krijgen zij met de donkere kant van die groep te maken. Opdat u weet dat u uw mond dient te houden.
@Johan :
Jij en ik weten dat de “nieuwe politieke plannen” hoofdzakelijk bestaan uit onoordeelkundig opgewarmde initiatieven uit het BIOS-tijdperk van 2 á 3 decennia geleden.
Voor de rest rennen appende bestuurders en ambtenaren achter elke hype aan zonder ook maar begin van benul te krijgen. Maar daar was de conferentie/workshop immers ook niet voor bedoeld.
Beveiliging? Privacy? Blockchain? Big Data? Algoritmen? Integriteit? Smart Cities? Druk, druk.