Contant geld zit in de gevarenzone. Wanneer zal een klinkende munt nog slechts een gezegde zijn uit een ver verleden? Wanneer zijn knisperende briefjes nooit meer te horen of te ruiken? Als het aan een student van de TU Delft ligt blijft contant geld, maar dat geluid overleeft het helaas niet. Hoe ziet u een fysieke vorm van geld voortbestaan?
Waarom zouden we überhaupt contant geld nog een toekomst gunnen? Apps zijn inmiddels zo ingeburgerd dat zelfs een pinautomaatje nauwelijks nog écht nodig is. Behalve voor zij die geen geld op de rekening hebben staan, zij die liever niet elektronisch betalen om wat voor reden dan ook en voor de mensen die het gewoon echt niet kunnen om wat voor reden dan ook.
Dat bedacht ook masterstudent Igo Boerrigter. Hij onderzocht in opdracht van de Nederlansche Bank hoe een blijvend bruikbaar en betaalbaar cash-systeem kan blijven bestaan. Contant geld is op dit moment duur en briefjes van 50 euro zijn bijna alleen maar om contanten van de automaat naar de winkelier en vervolgens direct naar de bank te brengen. Muntjes passen niet meer in de pasjesportemonnee en zo zijn er heel wat dingen die niet meer praktisch zijn met contanten.
Daarvoor bedacht hij een systeem met een soort fiches als munten die je in een houdertje op creditcardformaat kunt stoppen. Briefjes moeten langer mee kunnen gaan en misschien wel van kunststof worden.
Hoe denkt u dat de levenscyclus van contanten verlengd kan worden?
Ben afgelopen jaren juist meer met contant geld gaan betalen want bedrijven hoeven mijn privëé-gegevens qua aankopen niet te koppelen aan mijn bankrekeningen. PSD2 en andere aankomende PSD-regelingen zijn alles behalve privacyvriendelijk.
@JohanDuinkerken Heel herkenbaar! Doe het nu ook, zoveel mogelijk contant geen grappenmakerij.
Liever kontant, ik ben inmiddels maanden bezig een “klantenkaart” die ik in vlaag van verstandsverbijstering op mijn pinpas liet zetten daar vanaf te krijgen. In die winkel betaal ik alleen nog kontant en mijd ik nog liever iedere inkoop daar. Die keten is eigendom van ReWe een Duits concern, zelfs de centrale weet niet hoe ze dat “probleem” oplossen. Dus mijd ik alles wat tot dit concern behoort.
@Johan
Idem hier. Van bijna cashloos naar wekelijks naar de flappentap en veel cash betalen.
Ik heb mijn bank gevraagd of ze mijn gegevens anonimiseren als ik een transactie heb met een partij die z’n gegevens met anderen deelt, en dat kunnen ze niet garanderen. Sterker nog, ze zeggen dat dat niet kan. Dus is cash de enige optie.
Welke idioot heeft PSD2 erdoor gedrukt? Wie is er in de lobby van Google getrapt? Stelletje nullen werkt er bij de ECB!
Dacht ook nog aan een variant op de anonieme OV kaart maar dan voor betalen. Maar kon ook denken alles waar digitaal om de hoek komt kijken is kwetsbaar. Toch maar cash.
@frankheikens Het is bar dat een bank niet kan garanderen dat indirect jouw transactie gegevens niet bij derden terecht komt. Toch maar cash al is dat op sommige plekken niet meer mogelijk.
Mijn 5-centen: er is geen toekomst voor cash. Bedrijfsleven en overheid zijn achter de schermen structureel aan de slag om waar mogelijk cash geld weg te digitaliseren. Het geeft hun verregaande mogelijkheden voor meer belastingen en omzet/winst maximalisatie.
De overheid omdat ze op die manier grip krijgen op de inkomsten uit belastingen van burgers en bedrijfsleven doordat ze precies weten welke inkomsten en uitgaven elke BSN-entiteit heeft.
Bedrijfsleven omdat ze de gegevens kunnen gebruiken om de winstgevendheid op te krikken; de minst onschuldige vorm is op de persoon gerichte reclame en marketing. Bijvoorbeeld ongevraagd een offerte toesturen omdat ze bij een eerdere betaling hebben gezien dat er een contract afloopt.
Veel erger is dat de deur wijd opengaat voor “smart”-pricing. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringsmaatschappijen die toeslagen gaan rekenen bij offerteaanvragen op basis van “bepaalde” bestedingen in het verleden. Of mensen zelfs weigert (royeert?) omdat ze ergens in het verleden betrokken waren bij een autoongeluk.
Of elektriciteitsmaatschappijen die de kWh prijs verhogen omdat je zonnepanelen op het dak hebt liggen. Je levert immers energie terug en daar zijn “extra” kosten mee gemoeid (lees: we missen omzet).
Kortom, het belang van de overheid en bedrijfsleven is vele malen groter dan welk belang van de consument ook (mocht die er al zijn bij zoiets als PSD2). Waardoor het einde van cash in rappe schreden nadert.
@WillMoonen Terwijl ik onlangs nog las over de DNB die zich zorgen maakte over de afname van contant geld.
https://www.accountant.nl/nieuws/2018/10/dnb-bezorgd-over-dalende-gebruik-contant-geld/
Smart pricing, dat zijn precies een van de gevaren waar ik me wat zorgen over maak. Sigaretten en drank aankopen maar zoveel mogelijk contant!
Verder denk ik dat contant geld te belangrijk is om het zomaar te laten verdwijnen. Geld wat buiten zicht is is een belangrijke factor van de economie, de smeerolie denk ik zelfs.
Practisch gezien, je wilt toch een muziek of zwerverachtige eens een muntje in zijn handen kunnen stoppen. Of moet dat ook in de toekomst met een ’tikkie’?
Wij hebben een winkel en ik ben blij dat de meeste mensen per pin betalen. Soms, gelukkig niet vaak, heb je een klant die een factuur van ons krijgt die naar de bank gaat om contant geld te halen en de factuur contant betaalt. Of er wordt met papiergeld betaald waarvan we een klein beetje vermoeden dat het zwart geld is. En ik moet dan weer naar de bank – 15 kilometer van hier – om de briefjes daar tegen best wel hoge kosten te storten. Momenteel krijgen we per maand ongeveer 200 euro aan contant geld. OK, dat maken we privé-opnamen en betalen er privé-uitgaven mee. Als we er aan denken om het mee te nemen. Voor mensen met schulden en voor digibeten is papiergeld fijn om overzicht te houden, het zij zo. Voor collectes en dergelijke heb ik een potje in de meterkast voor munten want die passen niet meer in de pasjeshouder. Ja, contant geld verdwijnt gelukkig steeds meer!