Nederland moet rond 2023 aan vrijwel elke burger en bedrijf een internetsnelheid van 1 Gbps bieden. Glasvezel speelt daarbij een sleutelrol. Momenteel heeft 96 procent van de bevolking 100 Mbps. Dat moet omhoog willen we voorop in de wereld blijven. Dit zegt Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, tijdens de FFTH Conference, 's werelds belangrijkste congres op gebied van glasvezel, in Amsterdam.
Volgens de bewindsvrouw is glasvezel geen doel maar een middel om de cloud, hogeresolutie-tv en videovergaderingen met meerdere deelnemers mogelijk te maken. ‘Digitale transformatie is cruciaal voor de Nederlandse economie,’ aldus Keijzer. Ook hecht het kabinet er zwaar aan dat een digitale kloof tussen mensen met zeer snel internet en mensen met traag internet wordt voorkomen. Ook in de meer verafgelegen delen van Nederland moet snel internet komen.
Verder pleitte Keijzer voor minder verschillen in regelgeving. Nu bestaan er lokaal nogal uiteenlopende regels, bijvoorbeeld voor de diepte waarop is te graven.
Nepfiber
Ronan Kelly, president van het Fibre to the Home Council Europe, organisator van de FFTH Conference, haalde tijdens zijn toespraak hard uit naar aanbieders die doen alsof ze glasvezel leveren maar in plaats daarvan geheel of gedeeltelijk koper gebruiken. Ziggo zou zich daaraan bezondigen, zo viel in de wandelgangen van het congres te beluisteren.
Kelly sprak van ‘fake fibre’. Hij noemde betrokken internetaanbieders parasieten. Hij ergert zich aan hun reclamecampagnes waarin wordt gesproken van internet tegen glasvezelsnelheid. De consument wordt hierbij volgens hem misleid.
Convergentie
Kelly zei verder dat internetsnelheden van 1 Gbps slechts het beginpunt zijn. Op lange termijn zijn snelheden van honderden gigabytes zo niet terabytes mogelijk. 5G en glasvezel moeten elkaar niet als concurrenten zien, aldus Kelly. Het meest efficiënt is een convergentie van 5G en glasvezel. Dat brengt verreweg de grootste kostenvoordelen met zich mee.
Probleem met 5G is echter dat zeer hoge snelheden alleen op hoge frequentiebanden mogelijk zijn. Maar bij die hoge frequenties gaat de reikwijdte van het signaal sterk omlaag. Dat vereist weer veel basisstations en dus hoge kosten. In combinatie met glasvezel hoeven minder grote investeringen worden gedaan.
Tot aan de optische transceiver bezondigt iedere glasvezelboer zich ook aan koper. En achter de transceiver aan de andere kant ook weer. Zonder transceivers-on-silicon blijft over een gemiddelde afstand van verdeelkast tot zo’n 120 meter (bij Ziggo is dat lager dan 120) coax energetisch te verkiezen boven glas met transceivers. Die transceivers verbruiken ook energie. Grotere bandbreedte is ook complete onzin omdat 100 meter coax momenteel met gemak nu al tot 100 Gbit/s kan.
Het oude spelletje van het politici-paaien om zoveel mogeljk gemeenschapsgeld hun kant omgesmeten te krijgen, is weer begonnen. In fact-checking doen die politici niet aan want iedereen weet toch dat glasvezel het mooiste is? Niets is sneller dan licht.
Ook in ons buitengebied is glas aangelegd, maar er zitten maar slechts enkele (duurdere) providers op, dus de abonnee betaalt eerst voor een te dure aanleg en daarna voor een te dure en beperkte provider.
Waar ik heeeel moe van word is van al die glasvezelproviders die de consumenten en de politiek voorliegen dat internet via glasvezel beter is dan internet via coax omdat ze aan infrastructuur willen verdienen in plaats van aan diensten. Laten we het geld eindelijk eens in de diensten investeren in plaats van in dubble infrastructuren. Wat dat betreft mooi dat Ziggo haar netwerk nu open moet stellen. Weer een argument minder voor de glasvezelgelovigen. Ben zelf al jaren tevreden klant van Ziggo met een mooie snelheid van 200Mbps. Voor de glasvezelpriesters: inderdaad 200Mbps download en “slechts” 20Mbps upload, bevalt prima! ik upload bijna nooit iets met al die cloud-based diensten. En met langzamere aansluiting had ik ook nog prima uit de voeten gekund. Alles gaat toch via Wifi en niet via glas…..