Telecomoperatoren die de bouw van hun FTT-5G-netwerk afstemmen op de uitrol van een FTTH-netwerk kunnen zo stevig geld besparen. Dat zegt ten minste de FTTH Council in een nieuw onderzoek. Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de FTTH Conference 2019 die deze week in Amsterdam loopt.
Kunnen operatoren kosten besparen door tijdens de bouw van de backbone van het 5G-netwerk al meteen een FTTH-netwerk uit te rollen? Dat kan absoluut, zo zegt de FTTH Council Europe. ‘5G is een buzzword geworden en het idee voor dit onderzoek komt van een simpele observatie: zonder fiber is er geen 5G mogelijk’, zegt voorzitter Ronan Kelly van de Council. ‘Om het volledige potentieel van 5G mogelijk te maken, is een dicht netwerk van antennes nodig. Elk van die sites heeft fiber nodig, vandaar het enorme potentieel voor convergentie.’
De studie gaat uit van drie situaties: hoge densiteit (steden, stadscentra), medium densiteit (residentiële buurten) en lage densiteit (dorpen), elk gecombineerd met drie densiteiten van antennes. Na analyse van de cijfers blijkt dat het zorgvuldig convergeren van 5G en FTTH een totale besparing tussen 65 en 96 procent kan bedragen. In dat laatste geval krijgen operatoren bij de bouw van een FTTH-netwerk er het 5G-netwerk dus bijna gratis bij. De bijkomende investering om een FTTH-netwerk klaar te maken voor 5G bedraagt dan weer nauwelijks 0,4 tot 2,7 procent.
Stop koper
Op het FTTH-congres pleit de Council trouwens ook nog voor een andere, ingrijpende maatregel: de uitschakeling van de oude kopernetwerken in Europa. Daartoe onderzocht het hoe ver de verschillende landen al staan in de operatie en welke voordelen het overschakelen van koper naar fiber allemaal meebrengt.
De grootste vooruitgang op dit gebied maken Estland, Spanje en Zweden. Zeker in de Baltische staat Estland gaat het hard. Het land heeft in 2018 zowat 70 procent van zijn koper exchanges gesloten. Tegen 2020 zullen 60 procent van de breedbandklanten in Estland geen koper meer in huis kunnen halen. Ook in het uitschakelen van het oude PSTN-netwerk (de klassieke telefoonverbindingen) maakt Estland grote sprongen, dit is dan ook vereist om koper helemaal te verbannen.
Zowel voor consumenten als operatoren heeft fiber grote voordelen tegenover koper, zegt de FTTH Council. Fiber is betrouwbaarder en energie-efficiënter, waardoor de uitbatingskosten veel lager liggen, zo’n 40 à 60 procent. Klanten blijken ook meer tevreden te zijn over fiber: de meest aangehaalde redenen daarvoor zijn hogere bandbreedte, meer diensten en meer waar voor hun geld. Wanneer operatoren duidelijkheid scheppen over hoe en wanneer ze het kopernetwerk willen uitschakelen, blijken investeerders ook meer geneigd te zijn om hen financieel te steunen, aldus de Council.
De council pleit ook voor een ‘single market strategy’ in Europa, waarbij het omschakelen van koper naar fiber op Europees niveau geregeld wordt.