Fujitsu brengt volgende maand de tweede generatie Digital Annealer op de markt. Deze nieuwe versie van de door quantum computing geïnspireerde supersnelle rekenaar is acht keer sneller dan de eerste generatie. De Digital Annealer lost volgens het Japanse technologieconcern complexe combinatorische optimalisatieproblemen op die voorheen nog niet op te lossen waren door simultaan werkende gegevensverwerkingsmogelijkheden.
Voor de Digital Annealer heeft Fujitsu een speciale processor ontwikkeld: de zogeheten Digital Annealing Unit (DAU). Die maakt gebruikt van een andere geheugenarchitectuur, geïnspireerd op de belangrijkste kenmerken van quantum computing: superpositie, quantum-tunneling en verstrikking.
Het it-concern claimt dat de Digital Annealer daardoor meerdere potentiële opties tegelijkertijd kan evalueren, met bliksemsnelle inzichten. ‘Waar de eerste generatie Digital Annealer met zijn 1.024 bits, die in mei 2018 werd gelanceerd, veel problemen kon oplossen, kan de tweede generatie met 8.192 bits en een toename in computational precision nog veel meer problemen tackelen’, schrijft Fujitsu in een persbericht.
Simultaan
Technologiedirecteur Joseph Reger noemde de Digital Annealer op het afgelopen Fujitsu Forum eind vorig jaar een combinatie van traditionele it-technologie een nieuwe chiparchitectuur zonder set-instructies. ‘Omdat de wet van Moore lijkt te vertragen, is er een rekenfout die het tempo van de voortgang dreigt te vertragen. Fujitsu biedt met de Digital Annealer een alternatief voor het vinden van oplossingen, geïnspireerd door de simultane verwerkingscapaciteiten van quantum computing. Het belangrijkste verschil met traditioneel computergebruik is dat de Digital Annealer complexe combinatorische problemen kan oplossen door duizenden mogelijke resultaten tegelijkertijd te vergelijken, in plaats van opeenvolgend.
De Annealer – draaiend in de cloud of normaal – is in te zetten voor het verbeteren van productieprocessen, het minimaliseren van verkeersopstoppingen en de optimalisatie van beleggingsportfolio’s. Fujitsu geeft als voorbeeld een bank die geld moet langs brengen bij geldautomaten en hier een volgorde voor wil hanteren op basis van de hoogte van de geldbedragen die geleverd moeten worden. De Fujitsu Digital Annealer kan dan meteen bepalen bij welke geldautomaten er langs moet worden gegaan, wat de optimale route hiervoor is en hoeveel geld er in elke machine moet worden gestort.
Praktijkvoorbeelden
Er zijn al bedrijven die al op de Digital Annealer vertrouwen. Zo maakt de NatWest Bank gebruik van de technologie om de mix van liquide activa te optimaliseren. De Digital Annealer voert complexe berekeningen sneller en nauwkeuriger uit dan traditionele systemen, met minder risico op menselijke fouten. Hierdoor kan NatWest nieuwe, winstgevende investeringsmogelijkheden identificeren, terwijl aan de wettelijke voorschriften wordt voldaan.
In de auto-industrie werkt Fujitsu samen met een aantal fabrikanten om de Digital Annealer te testen. Zo wordt de Annealer ingezet voor het stroomlijnen van de werkplanning op de werkvloer, het verbeteren van slimme mobiliteitsdiensten en het verfijnen van het auto-ontwerp om lawaai tijdens het rijden te verminderen. Het Japanse it-concern heeft zelf de rekenkrachtcentrale ingezet voor een reorganisatie van de opslag. De Annealer optimaliseerde de routing en de voorraadplaatsing. Dit zorgde ervoor dat afstand die werd afgelegd voor het ophalen van producten met 45 procent werd verminderd, claimt het it-bedrijf.