Gaan artsen in de toekomst massaal op afstand opereren? Is een mobiel 5G-netwerk betrouwbaar voor zo’n ingreep? Op welke vlakken biedt 5G-technologie voordelen bij zo’n ingreep?
Die vragen stelden een Chinese onderzoeksgroep bij een test met een operatie op afstand via een 5G-verbinding. In een video van de Chinese krant: South China Morning Post is te zien hoe een Chinese arts in een testopstelling, op afstand, een operatie uitvoert via een 5G-netwerk.
Met speciale bedieningsapparatuur die via 5G verbonden is met een operatierobot in een operatiekamer op 50 kilometer afstand, voert de arts een operatie uit. Het gaat om het verwijderen van de lever van een varken. De toepassing is nog niet op mensen getest.
De vertraging van 100 milliseconden is volgens de betrokkenen ruim binnen de marges om potentieel levensbedreigende fouten te vermijden. Artsen kunnen in de toekomst bijvoorbeeld via 5G bijspringen in rampgebieden en door de techniek zijn artsen van grote en gespecialiseerde ziekenhuizen ook inzetbaar in kleinere instellingen, verwachten de betrokkenen.
Praktijk weerbarstiger
Ivo Broeders, chirurg bij het Meander Medisch Center in Amersfoort en hoogleraar robotchirurgie aan de Universiteit Twente, sprak in 2017 al uitgebreid over de mogelijkheden van remote-opereren in een artikel van Computable.
‘De ontwikkeling van internet en de overdracht van videodata zijn zo ver gevorderd dat een chirurg zonder noemenswaardige vertraging via internet een ingreep zou kunnen uitvoeren op een patiënt op een andere plek. Netwerkaanbieders investeren bijvoorbeeld in toepassingen van 5G en supersnel breedbandinternet voor zorg op afstand.’ Toch verwacht hij niet dat ingewikkelde operaties in de toekomst op afstand zullen worden uitgevoerd. ‘Kleine details zorgen ervoor dat een operatie veilig verloopt. Je moet kunnen vertrouwen op je eigen team in de operatiekamer. Door op afstand te werken, mis je als chirurg bepaalde belangrijke details. Bijvoorbeeld hoe een patiënt reageert op zijn narcose.’
Een chirurg voelt bij een ingreep via een robotarm niet of het weefsel weerstand biedt. Fabrikanten werken aan een instrumentarium waar een gevoel van weerstand optreedt als de arts door weefsel snijdt. Maar, op dit moment voert een chirurg die gebruikmaakt van die robotapparatuur de operatie uit op basis van beelden en voelt hij in zijn instrumentarium geen weerstand.
Broeders legt in het Computable-artikel uit dat door de opkomst van telezorg, zoals webconsults en online-alarmeringssystemen, de stap naar operaties op afstand dichtbij, maar banadrukt dat de praktijk weerbarstiger is.
Computable Future Lab Zorg & ICT
Benieuwd naar meer zorginnovaties? Bezoek het Computable Future Lab. Tijdens vakbeurs Zorg & ICT 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht. Het evnement vindt plaats van 12 tot en met 14 maart 2019.