De Europese Commissie en nationale overheden in Europa moeten bij hun it-inkopen vol inzetten op duurzaamheid. Dat bepleit techbedrijf Dell, uiteraard niet zonder te erbij te vermelden hoe duurzaam zijn producten wel niet zijn. In 2021 bedragen de Europese overheidsuitgaven aan it zo'n 45 miljard euro.
‘Door samen een prioriteit te maken van duurzaamheid bij de inkoop van it-producten, kunnen Europese overheden hun maatschappelijke en milieu-impact verbeteren’, meent het Amerikaanse technologieconcern.
Overheden kijken bij 55 procent van de gunningen alleen naar de prijs, aldus het bedrijf. En dat terwijl er sinds 2014 een Europese richtlijn bestaat, waarmee ze aanbestedingen kunnen toekennen op andere criteria. Dat dit nog onvoldoende gebeurt, is volgens de multinational te wijten aan ‘een gebrek aan dialoog met de industrie en begeleiding van de toepassing van relevante duurzaamheidscriteria.’
Richtlijnen en samenwerking
Om duurzaam inkopen te bevorderen, roept Dell de Europese Commissie op om mee te werken aan de ontwikkeling en verspreiding van sectorspecifieke richtlijnen voor de implementatie van duurzaamheid bij overheidsopdrachten.
Nationale overheden zouden bij aanbestedingen moeten uitgaan van duurzaamheid en de samenwerking met het bedrijfsleven bevorderen. Openbare aanbesteders zouden bovendien zijn gebaat bij support tools en meer menskracht.
Best practices
Ook voor de it-sector ziet het techbedrijf een rol weggelegd, bijvoorbeeld door best practices en innovaties te delen. It-ondernemingen kunnen ook gezamenlijk vereisten voor de duurzaamheid van de toeleveringsketen definiëren en verder ontwikkelen. Zelf heeft Dell een groot aantal van zijn producten laten voorzien van duurzaamheidscertificeringen en eco-labels.