Eind vorig jaar lanceerde Volvo in zijn fabriek in Gent, samen met Sensolus en Simac, een IoT-pilootproject om specifieke wagens zeer snel te lokaliseren. Volgens deze aanpak kunnen auto’s op vijf minuten tijd gevonden worden, op welke parkeerplaats ze zich na het productieproces ook bevinden. Voor het bedrijf is dit naar eigen zeggen een belangrijke optimalisatie van de supply chain.
Bij Volvo Car Gent worden jaarlijks meer dan 200.000 auto’s geproduceerd, waarmee het bedrijf één van de grootste productievestigingen is van het merk. Tijdens de lancering van een nieuw model of modeljaarwijziging volgen wagens niet steeds de normale flow, waardoor het soms moeilijker wordt om een afgewerkte, specifieke wagen snel terug te vinden. ‘We gingen op zoek te gaan naar een hulpmiddel waarmee we onze auto’s snel kunnen opsporen’, zegt Patrick Van Peteghem, infrastructure site manager bij Volvo Car Gent. ‘Simac en Sensolus hadden voor ons een ideale oplossing.’
Voor het project met Volvo leverde Sensolus sensoren die weinig energie verbruiken en vanop afstand programmeerbaar zijn. Dat maakt het makkelijk om wijzigingen door te voeren wanneer omstandigheden of processen wijzigen. Simac ICT België nam de hele oplevering en integratie voor zijn rekening, inclusief de integratie met een aantal bestaande it-systemen bij Volvo Cars. De installatie werd op minder dan een maand geïmplementeerd. ‘We waren op zoek naar een snelle oplossing, en die hebben we ook gevonden’, zegt Van Peteghem. ‘De integratie van de IoT-oplossing met ons huidige kwaliteitssysteem verliep vlekkeloos. Nu weten we binnen de vijf minuten waar een auto zich bevindt.’
Tijdens het pilootproject werden in totaal zo’n duizend sensoren gebruikt voor het traceren van Volvo V60-modellen. Uiteraard kunnen ook andere modellen die in Gent geproduceerd worden, voorzien worden van een tracking. Ook binnen kan het systeem gebruikt worden. Zo kunnen de sensoren van Sensolus bepalen of auto’s te lang stilstaan en op welke plaats in de productieketen een auto vertraging oploopt.
Het bevreemdt mij altijd dat mijn mobiele telefoon wel contacten en telefoonhistorie kan synchroniseren, maar dat google-maps niet via bluetooth kan communiceren met mijn ingebouwde navigatiesysteem… Zal wel een op ander verdienmodel zijn opdat ik jaarlijks een nieuw SD-kaart met verouderde maps ga kopen, maar een directe koppeling met de up-to-date-informatie van Google maps met z’n alternatieve routes bij drukte en verbouwingen zou mij ideaal lijken!